Με 11,7 δισ. ευρώ στηρίχθηκαν επιχειρήσεις της ΕΕ- Πόσα ακόμη θα διατεθούν

Με 11,7 δισ. ευρώ στηρίχθηκαν επιχειρήσεις της ΕΕ- Πόσα ακόμη θα διατεθούν
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί αναμένεται να κινητοποιηθούν πόροι για ΜμΕ, επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φορείς του δημόσιου τομέα.

Χρηματοδοτικοί πόροι ύψους 11,7 δισ. ευρώ  διατέθηκαν για τη στήριξη επιχειρήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί αναμένεται να κινητοποιηθούν περίπου 94 δισ. ευρώ. Από τις χρηματοδοτήσεις που έχει εγκρίνει το ΠΤΕ, 2,1 δισ. ευρώ υπογράφηκαν στο τέλος Απριλίου. Έτσι, οι πόροι του Ταμείου φθάνουν ήδη στις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, ύψους 24,4 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος μιας πρώτης δέσμης μέτρων της ΕΕ που θα υλοποιηθούν εντός του 2021 για την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, έχει ήδη επιτύχει σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόχο του, έχει ήδη εγκρίνει το ήμισυ περίπου των προβλεπόμενων για το 2021 χρηματοδοτήσεών του για ΜμΕ, επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φορείς του δημόσιου τομέα.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ ήταν από τους πρώτους που κινήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19. Βασική μας μέριμνα με το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της ΕΕ και να τους προσφέρουμε τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer.

«Τα ποσά αυτά αποδεικνύουν ότι η απάντηση της Ευρώπης αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα σε χρόνο ρεκόρ. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα ποσά που έχει ήδη χορηγήσει ο Όμιλος ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων, χάρη στα οποία βλέπουμε σήμερα φως στο τούνελ της πανδημίας COVID-19», πρόσθεσε ο κ. Hoyer.

Συμβάσεις

Με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι οποίες αφορούν σχεδόν και τις 22 συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ και συμπεριλαμβάνουν μεγάλες συναλλαγές με τις Nordea, Raiffeisen και Banca March, το ΠΤΕ αναμένεται να κινητοποιήσει εντός του 2021 έως το οκταπλάσιο σχεδόν των πόρων του, ύψους 24,4 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για χρηματοδότηση από το ΠΤΕ είναι μεγάλη και με τις περαιτέρω εγκρίσεις και υπογραφές αναμένεται ότι το Ταμείο θα υπερβεί γρήγορα το 50% του στόχου του, έως τις αρχές του καλοκαιριού.

«Οι ΜΜΕ χρειάζονται χρηματοδότηση και τη χρειάζονται τώρα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΤΕ κ. Dario Scannapieco. “Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διοχετεύσουμε πρωτοφανείς ποσότητες πόρων στις αγορές.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο κινητοποιήσαμε σχεδόν 94 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% του στόχου του Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι επιχειρηματίες της ΕΕ θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται».

Το ΠΤΕ συστάθηκε από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη μέλη της ΕΕ ως ασπίδα προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί δριμύτατα από την κρίση COVID-19.

Χάρη στις εγγυήσεις του ΠΤΕ, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν κίνητρο να δανείζουν στις επιχειρήσεις περισσότερα κεφάλαια και υπό καλύτερους όρους, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε άμεση και συμφέρουσα χρηματοδότηση, ώστε να υπερβούν τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία COVID-19.