Με 75% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, πριν από την αναμενόμενη επιβράδυνση

Με 75% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, πριν από την αναμενόμενη επιβράδυνση
05/13/2023 Istanbul, Turkey. A view of the streets of Istanbul, before the general election. Turkey's general election is going be held on May 14 2023. (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Οι αναλυτές αναμένουν πως ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 42,6% μέχρι το τέλος του 2024.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Μάιο, με την άνοδο των τιμών στη γειτονική μας χώρα να αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 75,45% έναντι 69,8% τον Απρίλιο,ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 74,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,37% έναντι 3,18% τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές αναμένουν πως ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 42,6% μέχρι το τέλος του 2024, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 2,7% και το 3,3% μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο. Αντέστρεψε τα χρόνια νομισματικής τόνωσης που προωθούσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά που έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη.

Η τράπεζα αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Μάρτιο, κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού. Έκτοτε παρέμεινε σταθερή και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη εάν υπάρξει «σημαντική και επίμονη επιδείνωση» των προοπτικών.

Η αντιστροφή αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και συνέβαλε στην ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο σε καθαρή βάση.

Οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους στην Τουρκία, εστιάζοντας σε τοπικά ομόλογα και συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου, καθώς η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής γίνεται πιο βαθιά ριζωμένη, λένε επενδυτές και αναλυτές.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα ανέβασε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38% και δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποφύγει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο μηνιαίος πληθωρισμός σκαρφάλωσε κατά 6,7% και 4,53% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού και μιας σειράς ενημερώσεων των τιμών για το νέο έτος. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σε περίπου 3,2%.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,96% σε μηνιαία βάση τον Μάιο για ετήσια αύξηση 57,68%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com