Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται πάνω από τα επίπεδα των 550 μονάδων και στις 11:00, διαμορφώνεται στις 556,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,86%.

Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω θερμού κλίματος στις ευρωαγορές καθώς το τελευταίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προσφέρει στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται πάνω από τα επίπεδα των 550 μονάδων και στις 11:00, διαμορφώνεται στις 556,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,86%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 5,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 5,19%.

‘Ανοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+12,23%), της Aegean Airlines (+9,85%), της Alpha Bank (+9,31%), της Εθνικής(+8,77%), της Πειραιώς(+8,75%) και της Eurobank(+8,59%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+10,40%) και των Τραπεζών (+8,92%).

Ανοδικά κινούνται 64 μετοχές, 2 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ιντραλότ+14,13% και Motor Oil+12,23%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Paperpack -8,32% Cenergy-1,48%.

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Μεγάλη πτώση σημείωναν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ενισχύθηκε το κλίμα ανάληψης ρίσκου, στηρίζοντας τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έδωσε ώθηση στα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, μετριάζοντας κάποια ανησυχία σχετικά με το πώς οι χώρες με πολύ υψηλό χρέος θα χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έκαναν βουτιά, με αυτή του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί 28 μονάδες βάσης στο 1,54% μετά τη χθεσινή πτώση τους κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης και οι δύο. «Ο κόσμος σκέφτεται τι συνέβη στην Ασία και προσβλέπει σε μία λίγο θετικότερη συνεδρίαση τώρα που η ΕΚΤ έδρασε όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες λαμβάνουν περισσότερα μέτρα και καθώς έρχεται η δημοσιονομική στήριξη», δήλωσε αναλυτής της Mizuho. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν 14 μονάδες βάσης στο -0,31% από το -0,14% που σημείωσαν χθες, το οποίο ήταν υψηλό 10μήνου και πλέον.

Δείτε ακόμη: Δεύτερη ημέρα ισχυρής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο