Με click in shop και ραντεβού η επίσκεψη στα καταστήματα

Με click in shop και ραντεβού η επίσκεψη στα καταστήματα
Βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας με Χριστουγεννιάτικα στολίδια , Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. Αρκετά καταστήματα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό είχαν ήδη τοποθετήσει στις βιτρίνες τους χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιο είναι το νέο μοντέλο συναλλαγών στο λιανεμπόριο μετά το click away- Στο «click in shop» προσανατολίζεται η κυβέρνηση- Πώς και πότε θα λειτουργήσει.

Με σκοπό να εξασφαλίσει την ασφαλέστερη δυνατή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- και σίγουρα μετά τις 7 Ιανουαρίου- η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς με …ραντεβού.

Πρόκειται για την εξέλιξη του μοντέλου click away, που υιοθετήθηκε για την εξυπηρέτηση αγορών με παράδοση εκτός καταστήματος. Στην περίπτωση του νέου μοντέλου, του click in shop, η παράδοση θα γίνεται εντός του καταστήματος. Το νέο μοντέλο, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών εδώ και αρκετό καιρό ενώ κάποια καταστήματα το είχαν υιοθετήσει πριν ακόμη επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα, ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Φαίνεται ωστόσο να εξυπηρετεί το αίτημα των επαγγελματιών εμπόρων να προσφέρουν την υπηρεσία της πώλησης υπό καλύτερες από τις σημερινές συνθήκες.

Αν και είναι πρώιμο να εκτιμήσει κανείς το χρόνο υιοθέτησης του νέου τρόπου διενέργειας συναλλαγών- καθώς όπως διαμηνύουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν θα πρέπει να υπονομευθεί η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση της πανδημίας – έχει τεθεί ένας άτυπος στόχος να λανσαριστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, πιθανότατα με την έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων και με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων.

Στην πράξη, το click in shop, που θα λειτουργεί παράλληλα με το click away, θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επισκέπτεται το κατάστημα της επιλογής του κατόπιν ραντεβού, όπως γίνεται με τα ιατρεία και τα κομμωτήρια. Σε αντίθεση δηλαδή με το σημερινό σύστημα θα του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει ένα ρούχο ή ένα παπούτσι, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί. Με το click away, δεδομένου ότι απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πελάτης παραλαμβάνει εκτός του καταστήματος αλλά ενδέχεται να το επισκεφτεί ξανά για πιθανή αλλαγή έχοντας προηγουμένως προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες τηλεφωνικώς ή μέσω του e-shop της εταιρείας – εάν υπάρχει – σύμφωνα με την πολιτική αλλαγών της. Υπάρχουν όμως και διαμαρτυρίες καταναλωτών για καταστήματα που δεν υποστηρίζουν αλλαγές στο πλαίσιο του click away παρά μόνον μέσω του e-shop με παραλαβή κατ’ οίκον. Όμως αυτή η μέθοδος υστερεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τα courier που έχουν να διαχειριστούν υπερβολικό όγκο παραγγελιών.

Όμως το click in shop αναμένεται να εξαλείψει και τις δυσλειτουργίες του click away στο θέμα των συναλλαγών αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει στο ταμείο ενώ σήμερα, με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS. Επίσης είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα συναλλαγών χωρίς αποδείξεις σε επιχειρήσεις χωρίς οργανωμένο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στα καταστήματα κατόπιν ραντεβού ικανοποιεί μερίδα καταναλωτών που δεν αισθάνονται ασφαλείς να επιστρέψουν στην κανονικότητα από τη μια μέρα στην άλλη. Και αυτοί είναι περίπου δύο στους πέντε σύμφωνα με έρευνες.

Με προδιαγραφές 

Το ζητούμενο είναι βέβαια πως θα διαχειρίζονται τα ραντεβού οι εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η παραμονή στο κατάστημα θα είναι περιορισμένη προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες. Επιπλέον θα ισχύουν οι περιορισμοί που έχουν θεσπιστεί για τον αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας καταστήματος. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και με το click away (με τους περιορισμούς στις ουρές αναμονής για παράδοση εκτός καταστήματος) τα μικρά καταστήματα θα επιδείξουν ευρηματικότητα και ευελιξία. Επίσης θα διευκολυνθούν οι έμποροι που δεν έχουν ψηφιακό ράφι ενώ το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση του λιανεμπορίου στην προ Covid-19 δραστηριότητα τονώνοντας ταυτόχρονα την ψυχολογία της αγοράς.