Mε drones θα εντοπίζονται πλέον τα αυθαίρετα

Mε drones θα εντοπίζονται πλέον τα αυθαίρετα

Τί αλλάζει στο καθεστώς τακτοποίησης.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δορυφόρους και ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των κτιρίων αναμένεται να χρησιμοποιήσει από τον Οκτώβριο, με την εφαρμογή του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να εμποδίσει την επέκταση της αυθαίρετης δόμησης αλλά και να εντοπίσει όσους ιδιοκτήτες δεν θα έχουν έως τότε τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές, σύμφωνα με τα Νέα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχουν οριζόντια πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν πριν την εφαρμογή του νέου νόμου να δηλώσουν όλα τα στοιχεία του κτιρίου τους (ενεργοποιώντας το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων), καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψος του.

Ωστόσο, όσοι δεν τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές και οι παραβάσεις διαπιστωθούν αργότερα από τη διασταύρωση των στοιχείων, τότε θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση στην καταβολή των προστίμων από τους συνεπείς ιδιοκτήτες.

«Με το νέο νόμο εστιάζουμε στην πρόληψη. Κύριο μέλημά μας είναι να αποτυπώσουμε ποιες αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν πριν τον Ιούλιο του 2011, αφού δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.