Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός Pandemic Architecture- Δείτε τους νικητές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός Pandemic Architecture- Δείτε τους νικητές
Αυτές είναι οι νικητήριες ιδέες.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει την αμέριστη προσοχή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών «Pandemic Architecture», σε επιμέλεια της Design Ambassador για το ARCHISEARCH.gr.

Ο διαγωνισμός κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 800 συμμετοχές και περισσότερες από 450 τελικές προτάσεις από 65 διαφορετικές χώρες σε όλη την υφήλιο, και στόχος του ήταν η δημιουργία ενός think tank για τη διερεύνηση της νέας τυπολογίας κατοίκησης, της νέας τυπολογίας των εργασιακών χώρων, του δημόσιου χώρου, των χώρων υγείας και της βιομηχανίας του τουρισμού.

Αναζήτησε, επίσης, τη σχέσης της ατομικής κατοικίας και της συλλογικής κατοίκησης την εποχή της φυσικής απομόνωσης: το όριο του μέσα και του έξω, τη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού, την πιθανότητα για μία αντιστροφή της αστικοποίησης σε μια προσπάθεια για εύρεση περισσότερου χώρου, επαφή με τη φύση και διασφάλιση της υγείας.

«Η ψηφιακή διαμεσολάβηση όλων των πτυχών της ζωής μας, η ακραία κοινωνική απομόνωση, η επισφαλής ή ανύπαρκτη εργασιακή απασχόληση, η παραβίαση δικαιωμάτων υπό την αιγίδα της κρίσης, η αποτυχία εξασφάλισης επαρκούς στέγασης, η επανεξέταση της ισορροπίας υπαίθριου και δομημένου χώρου είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία η αρχιτεκτονική έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να εμπλακεί», αναφέρει η συνεπιμελήτρια του διαγωνισμού και αρχισυντάκτρια του Archisearch.gr, Τίνα Μαρινάκη.

«Ο διεθνής διαγωνισμός Pandemic Architecture είναι μια καταπληκτική ιδέα, που υλοποιώντας την σωστά μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το προσωπικό αλλά και κοινωνικό μικρο-σύμπαν που διαβιούμε», επισημαίνει ο θεωρητικός φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος.

Η δημιουργική κοινότητα αγκάλιασε εξαρχής το διαγωνισμό με συγκινητικό ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτες είναι οι πολυάριθμες συμμετοχές από την Ινδία, το Λίβανο, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, την Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από: την αρχιτέκτονα και μηχανικό Λυδία Καλλιπολίτη, τον designer Ora Ito, τον αρχιτέκτονα και designer Roberto Palomba και την αρχιτέκτονα και ερευνήτρια Σοφία Βυζοβίτη. Στην επιτροπή συμμετείχαν, επίσης: το γραφείο UN Studio με τη Μαριάνθη Τατάρη, καθώς και ο Tom Lindblom, Lifestyle Sector leader της Gensler στη Λατινική Αμερική, ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς από το Heatherwick Studio και η Μαριάνθη Τσίγκαρη, Partner στο ARD group στο γραφείο Foster + Partners. Η διαδικασία της αξιολόγησης των περίπου 440 προτάσεων έγινε σε φάσεις, βαθμολογώντας και συζητώντας κάθε φορά τις συμμετοχές, προκειμένου να βρεθούν οι 12 προτάσεις που ξεχώρισαν.

Οι λύσεις που κέρδισαν την προσοχή των κριτών ήταν εκείνες που ενσωμάτωσαν με επιτυχημένο τρόπο την τεχνολογία, χαρακτηρίζονταν από καινοτομία και περιλάμβαναν κοινωνικούς, πολιτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα δύο ισότιμα χρηματικά βραβεία, αξίας 2.000 ευρώ το καθένα, χορηγήθηκαν:

  • στην ομάδα Gandong Cai, Mingjie Cai (ΗΠΑ) για το project τους, «Big Apple, Small plug-in», με δωρητή του χρηματικού βραβείου την KILADA HILLS
  • στην ομάδα Clara Fung Ka Yee, Cherene Hui, Jennifer Yip (Χόνγκ Κόνγκ) για το project τους «Wall-Being», με δωρητή του χρηματικού βραβείου την ORAMA MINIMAL FRAMES.

Λίγα Λόγια για τις νικητήριες ομάδες

«Big Apple, Small plug-in»

Η πρόταση κατασκευάζει ένα φανταστικό σενάριο για το άμεσο μέλλον, όπου ο δημόσιος χώρος της Νέας Υόρκης «ανοίγει» ξανά και μια κοινωνική πολιτική υπό τον τίτλο «Social Plug-in Plan» εφαρμόζεται σε όλη την πόλη. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό και συνάμα εφικτό σενάριο για το αύριο, στο οποίο η προσωπική ελευθερία πρόσβασης στο δημόσιο χώρο και η ευθύνη τήρησης ασφαλών αποστάσεων συμβαδίζουν με την υποτιθέμενη νέα κανονικότητα.

«Wall-Being»

Στοχοποιώντας το θεμελιώδες αρχιτεκτονικό στοιχείο του τοίχου, εντός του οποίου ζούμε καθημερινά, η παρούσα πρόταση φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη προστασία της δημόσιας υγείας, με αρχιτεκτονικούς όρους, απελευθερώνοντας τους πολίτες από το χώρο της οικίας και από τον περιορισμό τους εντός τειχών.