Με κάρτα οι συναλλαγές από 50 ευρώ

Με κάρτα οι συναλλαγές από 50 ευρώ

Μονόδρομος οι συναλλαγές μέσω καρτών για τους φορολογούμενους από 1η Ιουλίου. 

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται το νέο μέτρο της κυβέρνησης που προωθεί σχεδόν αποκλειστικά την χρήση των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) για τις συναλλαγές των πολιτών.

Θέτοντας ως «ταβάνι» στις συναλλαγές με μετρητά τα 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δείχνει να είναι μονόδρομος.

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ένα ακόμη έρεισμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς οι φορολογούμενοι, θα κληθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να καταθέσουν στην εφορία αποδείξεις για συναλλαγές που έχουν γίνει με «πλαστικό» χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το αφορολόγητο το όριο του οποίου είναι πλέον στα 8.636 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις που το σύνολό τους θα ανέρχεται στο 10% του εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή κινήτρων για ιδιώτες και επαγγελματίες, ώστε να υιοθετήσουν τον ηλεκτρονικών τρόπο πληρωμών.

Μάζεμα αποδείξεων τέλος
Με το νέο αυτό σύστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, όλες οι αποδείξεις θα γίνονται δεκτές -εκτός των ΔΕΚΟ- και δεν θα χρειάζεται πλέον να τις συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα λαμβάνει απευθείας από τις τράπεζες τις σχετικές καταστάσεις με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω καρτών και e-banking, ενώ η εφορία θα απορρίπτει τις αποδείξεις από δαπάνες σε γιατρούς και φάρμακα που αποπληρώθηκαν με μετρητά.

Πλαφόν στα 50 ευρώ μετρητά για τις επιχειρήσεις
Οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται μόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Το ποσό των 50 ευρώ που θεσπίστηκε ως όριο, ουσιαστικά καταργεί τις συναλλαγές με μετρητά και υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που ακόμα να «αντιστέκονται», να προμηθευτούν με μηχανήματα POS.

Το Δημόσιο κερδισμένο
Η κυβέρνηση προσδοκά με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Ταυτόχρονα, η διεκπεραίωση των πληρωμών για οφειλές στο Δημόσιο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, θα λύσει ένα μέρος της παθογένειας του κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Το σχέδιο, θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, ωστόσο η εφορία θα κάνει δεκτές τις αποδείξεις του α’ εξαμήνου του 2016 που έχουν εξοφληθεί με μετρητά.

Διαβάστε ακόμη: Στα 100 ευρώ το όριο πληρωμής με μετρητά στην εφορία