Με πληθωρισμό πάνω από το 64% «έκλεισε» το 2023 στην Τουρκία – Στο -37% η υποχώρηση της λίρας

Με πληθωρισμό πάνω από το 64% «έκλεισε» το 2023 στην Τουρκία – Στο -37% η υποχώρηση της λίρας
epa06947671 A currency exchange office worker counts Turkish liras in Istanbul, Turkey, 13 August 2018. The Turkish central bank on 13 August 2018 said it was closely monitoring the lira's performance and seek counter-measures. The Turkish lira hit a new record low against the US dollar within the scope of an escalating feud with the US. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της χώρας και ενισχύοντας τις απόψεις για νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.

Με σημαντική άνοδο «έκλεισε» το 2023 ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της χώρας και ενισχύοντας τις απόψεις για νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να υποχωρήσει το κύμα ακρίβειας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο γενικός πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στο 64,77% έναντι 61,98% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 64,95%.

Ο γενικός πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,93% έναντι 3,28% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,14% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και κατά 44,22% σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε μετά από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 και έφτασε στο υψηλότερο σημείο 24 ετών, στο 85,51%, τον Οκτώβριο του 2022.

Για το σύνολο του 2023, η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε περίπου 37% έναντι του δολαρίου.

Τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός κλείνει το δεύτερο συνεχόμενο έτος στο 65% για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζες δεν προβλέπουν επιβράδυνση των τιμών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2024 στο 36%, που εξακολουθεί να είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο.

Η επικεφαλής της τράπεζες, Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν θα παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο.

Υπό την Ερκάν, που διορίστηκε τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών, εν μέρει εκδίδοντας πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα τερματιστεί όταν ο δείκτης αναφοράς αυξηθεί στο 45% αργότερα φέτος, από 42,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: