Με τροπολογία θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων – Τι γλιτώνουν οι συνταξιούχοι

Τι αποφάσισε το Euroworking Group – Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, που κέρδισε και τα θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο των συντάξεων και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου αναμένεται η τυπική επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου χωρίς τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ.

Το χθεσινό Εuro Working Group, μη εκφράζοντας αντιρρήσεις, έδωσε χθες στην ουσία το πρώτο «πράσινο φως» σε τεχνικό επίπεδο για τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της Επιτροπής, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στόχο-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019 χωρίς τις περικοπές των συντάξεων.

Η εισήγηση της Κομισιόν ήταν αυτό που περίμεναν ορισμένοι εταίροι για να δώσουν με τη σειρά τους το «πράσινο φως» για την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης. Επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση, η έγκριση εκφράστηκε έμμεσα, δηλαδή δεν υπήρξε καμία αντίρρηση.

Παράλληλα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση της τροπολογίας με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει την μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία για την ακύρωση των συντάξεων πρέπει να περιληφθεί σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά τον χρόνο κατάθεσης όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εφόσον υπάρξει έγκριση από το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τότε σύμφωνα με ένα σενάριο η τροπολογία μπορεί να κατατεθεί την επομένη στη Βουλή, Τρίτη 20 Νοεμβρίου που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ως το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 3 του Δεκέμβρη όπου τότε θα κλείσει και τυπικά το θέμα.

Τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι

Η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί και θα ακυρωθεί προβλέπει ότι στις μειώσεις μπαίνουν από το 2019 προσωπικές διαφορές κύριων συντάξεων, προσωπικές διαφορές επικουρικών συντάξεων αλλά και οικογενειακά επιδόματα που συγκαταβάλλονται με την σύνταξη σε δικαιούχους του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι ειδικοί έδειχναν μια μέση μείωση στο σύνολο των αποδοχών από συντάξεις, η οποία εκτιμάται γύρω στα 185 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, ενώ ποσοστιαία αγγίζει το 15%. Στην πρώτη γραμμή ήταν περί τους 1,35 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αναμένεται να επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις περικοπές. Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ το μήνα για τους περισσότερους.

Σχετικά άρθρα