Μέχρι και 30% μπορεί να φτάσει η ύφεση στη Βρετανική οικονομία στη περίοδο του lockdown

Μέχρι και 30% μπορεί να φτάσει η ύφεση στη Βρετανική οικονομία στη περίοδο του lockdown
epa08169926 Britain's Union flag flies in front of Big Ben in London, Britain, 27 January 2020. Britain is preparing to leave the European Union (EU) on 31 January 2020. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συναδέλφους του ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά έως 30% αυτό το τρίμηνο λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, την ώρα που ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για άρση των περιορισμών σύντομα.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της COVID-19 σε νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 10.000 και υψηλόβαθμος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης έχει πει ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει η χειρότερα πληγείσα στην Ευρώπη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Times ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ συζήτησε με τους συναδέλφους του την πιθανότητα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνωθεί κατά 25-30% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Χρησιμοποιώντας ως πηγές υπουργούς που δεν κατονομάζονται, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Σουνάκ και άλλοι πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για χάρη της οικονομίας, ενώ άλλοι αντιδρούν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επανεξεταστούν τα ισχύοντα μέτρα που επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου, με πολλούς να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τα παρατείνει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ