Μέγα deal στην ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ – Η Diamondback δίνει 26 δισ. δολάρια για την Endeavor Energy

Μέγα deal στην ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ – Η Diamondback δίνει 26 δισ. δολάρια για την Endeavor Energy
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
Θα εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αμερικανική λεκάνη Permian.

Ο παραγωγός σχιστολιθικών προϊόντων Diamondback Energy δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αμερικανική λεκάνη Permian, την Endeavor Energy Partners, σε μια συμφωνία με μετρητά και μετοχές, η οποία αποτιμάται σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μετά την Exxon και τη Chevron, με την τελευταία να έχει επίσης ανακοινώσει πρόσφατες συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία έρχεται εν μέσω ενός κύματος ενοποιήσεων στην παραγωγική λεκάνη Permian για την ενίσχυση της παραγωγής – η μεγαλύτερη το 2023 ήταν η εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την Exxon Mobil σε μια συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Diamondback έχει αποδείξει ότι είναι ένας κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης χαμηλού κόστους στη λεκάνη Permian τα τελευταία 12 χρόνια και αυτός ο συνδυασμός μας επιτρέπει να μεταφέρουμε αυτή τη δομή κόστους σε ένα μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και να διαθέσουμε κεφάλαια σε μια ισχυρότερη pro forma θέση αποθεμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Diamondback, Τράβις Στίτσε.

Η συμφωνία θα δει τη συνδυασμένη εταιρεία να αντλεί 816.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) και ετήσιες συνέργειες ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα φτάσουν σε καθαρή αξία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Η Diamondback αναμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο και οι μέτοχοί της αναμένεται να κατέχουν το 60,5% της συνδυασμένης οντότητας, ενώ οι μέτοχοι της Endeavor αναμένεται να κατέχουν το υπόλοιπο.

Οι δραστηριότητες της Endeavor εκτείνονται σε περίπου 350.000 καθαρά στρέμματα (1.416 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στο τμήμα Midland της Permian, το οποίο εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του ανατολικού Νέου Μεξικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com