Ακόμα ένα ενεργειακό mega deal – Η Chevron εξαγοράζει την Hess για 53 δισ. δολάρια

Ακόμα ένα ενεργειακό mega deal – Η Chevron εξαγοράζει την Hess για 53 δισ. δολάρια
Photo: AFP
Θα δώσει στη Chevron το 30% της κυριότητας περισσότερων από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμων ανακτήσιμων πόρων στη Γουιάνα.

Ακόμα ένα mega deal στον ενεργειακό κλάδο -σε διάστημα λίγο εβδομάδων- ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, με την Chevron να γνωστοποιεί την εξαγορά της Hess Corp έναντι 53 δισ. δολαρίων.

Για τη συναλλαγή που θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές, η Chevron θα πληρώσει 171 δολάρια ανά μετοχή για την Hess, ένα premium περίπου 10% σχετικά με το κλείσιμο της μετοχής της δεύτερης στην Wall Street την Παρασκευή.

Οι μέτοχοι της Hess θα λάβουν 1,025 μετοχές της Chevron για κάθε μετοχή της Hess, δίνοντας στην εταιρεία συνολική επιχειρηματική αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των Δ.Σ. των δύο εταιρειών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024, μετά και από το πράσινο φως των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Η εξαγορά θα δώσει στη Chevron το 30% της κυριότητας περισσότερων από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμων ανακτήσιμων πόρων στη Γουιάνα, έναν από τους σημαντικότερους νέους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Προσθέτει επίσης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εκτάσεις στον σχιστολιθικό σχηματισμό Bakken και στον Κόλπο του Μεξικού, μετέδωσε το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το deal έρχεται λίγο καιρό αφότου η Exxon Mobil ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources έναντι 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας την πεποίθηση για το ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κεντρικά στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com