Μεγάλη ώθηση για ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Μεγάλη ώθηση για ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα
epa08905679 A vaccination is prepared at the University Clinic in Frankfurt, Germany 27 December 2020, prior to the administration of 150 Corona vaccinations. The EU is launching a co-ordinated vaccine rollout to fight Covid-19, as the Pfizer-BioNTech vaccine has been delivered to all 27 member states. EPA/ANDREAS ARNOLD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Lucinda Shen

Ένα πράγμα είναι σίγουρο στις μέρες μας: η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πια όπως την ξέραμε.

Την περασμένη Πέμπτη, η κινεζική εταιρεία παραγωγής εμβολίων Clover Biopharmaceuticals συγκέντρωσε 240 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ, εξασφαλίζοντας αποτίμηση σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καταγράψει κέρδη ή πραγματικά έσοδα, καθώς δεν έχει εγκεκριμένο προϊόν στην αγορά. Αλλά η εταιρεία, που ιδρύθηκε από έναν πρώην βιοχημικό του Πανεπιστημίου Vanderbilt, τον Peng Liang, διαθέτει ένα εμβόλιο για τον COVID-19 με βάση πρωτεΐνες που φαίνεται να λειτουργεί συγκριτικά καλά κατά της μετάλλαξης Δέλτα που έχει κατακλύσει τον πλανήτη.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το εμβόλιό της είναι κατά 67% αποτελεσματικό κατά του COVID-19 οποιουδήποτε βαθμού και κατά 79% αποτελεσματικό κατά της βαριά μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα.

Και σε αυτό φαίνεται να ποντάρουν περισσότερο οι επενδυτές, σύμφωνα με τον συνάδελφό μου Grady McGregor – και αναμφίβολα η υποστήριξη από την ερευνητική ομάδα CEPI (που συνδέεται με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates) ενίσχυσε περαιτέρω την αξιοπιστία της εταιρείας. Παρόλα αυτά, η Clover Biopharmaceuticals δέχτηκε ένα μικρό πλήγμα, με τη μετοχή της να πέφτει κατά 8,7% στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο.

Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό σε αυτή την ιστορία: Η εταιρεία είναι 14 ετών – και ενώ έχει και άλλα προϊόντα στα σκαριά, είναι σαφές ότι η δουλειά της πάνω στη μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτό που της επέτρεψε να φτάσει στο ζενίθ της.

Για να είμαστε σαφείς, δεν είναι ασυνήθιστο για τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες να βγαίνουν στην αγορά χωρίς προϊόν: Η Moderna, για παράδειγμα, δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ ένα επιτυχημένο φάρμακο στην αγορά προτού βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού για το εμβόλιό της κατά του COVID-19.

Πηγή: Fortune