Mεγαλώνει ο «σκιώδης στόλος» που μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο. Πώς παρακάμπτονται οι κυρώσεις

Mεγαλώνει ο «σκιώδης στόλος» που μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο. Πώς παρακάμπτονται οι κυρώσεις
Τουλάχιστον 16 πλοία που αποτελούσαν μέρος του δικτύου «φάντασμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις άρχισαν να παραδίδουν ρωσικό αργό τους τελευταίους δύο μήνες

Στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιδίδονται τα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος το Ιράν, από τη στιγμή που τα δυτικά κράσπεδα στη Μόσχα εντάθηκαν τον Δεκέμβριο και αναγκαστικά το Κρεμλίνο στράφηκε σε στρατηγικές παράκαμψης των κυρώσεων με τη βοήθεια της Τεχεράνης

Τουλάχιστον 16 πλοία που αποτελούσαν μέρος του δικτύου «φάντασμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις άρχισαν να παραδίδουν ρωσικό αργό τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times. 

Brokers και αναλυτές είπαν ότι η Ρωσία προσείλκυσε ιδιοκτήτες και χειριστές δεξαμενόπλοιων με τιμές premium, καθώς επιδιώκει να θωρακίσει την κύρια πηγή εσόδων της παρά τα δυτικά μέτρα, όπως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που επέβαλαν οι G7/ΕΕ. 

Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα. «Έχουμε δει πολλά πλοία να εμπλέκονται στο εμπόριο ρωσικού αργού», δήλωσε η Σβετλάνα Λομπατσιόβα, αναλύτρια δεξαμενόπλοιων στην ναυπηγική εταιρεία EA Gibson στο Λονδίνο. 

«Το ασφάλιστρο για τη μεταφορά ρωσικού αργού είναι τουλάχιστον 50% πάνω από τα κανονικά επιτόκια της αγοράς και θα μπορούσε να είναι ακόμη – περισσότερο από 100%, σε ορισμένες περιπτώσεις» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν μπόρεσε να διατηρήσει ή και να αυξήσει τις εξαγωγές αργού του τους τελευταίους μήνες. Η Τεχεράνη, η οποία συνεργάζεται με τη Μόσχα μέσω του ΟΠΕΚ+ έχει αναδειχθεί σε βασικό υποστηρικτή της εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου μπορεί να αποτελέσει πιθανή εστία έντασης στις διμερείς σχέσεις. 

Από την άλλη, ο Matthew Wright, αναλυτής στην Kpler, μια εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων, δήλωσε: «Η αύξηση του αριθμού των στόλων-φαντάσματα, που ανήκουν σε μυστικές υπεράκτιες οντότητες, που επιτρέπουν την αποφυγή κυρώσεων, φαίνεται ότι βοήθησε στην αποφυγή μεγάλου προβλήματος με πλοία προμήθειας».

 Οι κυρώσεις της ΕΕ και το πλαφόν του G7 επεκτάθηκαν και στις ρωσικές εξαγωγές διυλισμένων καυσίμων όπως το ντίζελ και η βενζίνη. Η Ρωσία έχει ήδη αναγκαστεί να μεταφέρει μεγάλο μέρος του αργού της στην Ασία μετά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού στην ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου. Πιθανώς θα χρειαστεί να στείλει ντίζελ και άλλα καύσιμα σε μεγαλύτερες αποστάσεις τώρα που ισχύει παρόμοια απαγόρευση. Οι δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία είναι λιγότερο επαχθείς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Το ανώτατο όριο τιμών της G7 έχει επίσης σχεδιαστεί, ουσιαστικά, για να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, διατηρώντας παράλληλα αρκετά ρωσικά βαρέλια στην αγορά για να αποφευχθούν ελλείψεις. 

Οι ναυλομεσίτες είπαν ότι οι όροι καθιστούν το ρωσικό αργό πιο ελκυστικό από το ιρανικό πετρέλαιο ή άλλων χωρών που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, όπως η Βενεζουέλα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες πλοίων και οι φορείς εκμετάλλευσης είναι λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τα μέτρα εάν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ρωσικά καύσιμα πωλήθηκαν κάτω από το ανώτατο όριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάλυση των FT δείχνει ότι οι όγκοι του ρωσικού αργού που αποστέλλονται μέσω πλοίων τα οποία προσδιορίζονται ως μέρος του «στόλου-φαντάσματα» έχουν αυξηθεί από 3 εκατομμύρια βαρέλια τον Νοέμβριο σε περισσότερα από 9 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο.

«Η γραμμή μεταξύ της γκρίζας αγοράς και της αγοράς των συμβατικών δεξαμενόπλοιων έχει γίνει σίγουρα πιο θολή τον περασμένο χρόνο. Όλοι είναι αμαρτωλοί τώρα», είπε ναυλομεσίτης.  Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ταξιδεύει με δεξαμενόπλοια που λειτουργούν με δυτική ασφάλιση. Αυτή η ασφάλιση είναι διαθέσιμη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο αγοράστηκε στο ανώτατο όριο τιμής. Η τιμή για το Urals της Ρωσίας έχει μειωθεί 30-40 δολ. το βαρέλι κάτω από τον διεθνή δείκτη αναφοράς, το Brent. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: