Μέγαρο Μουσικής: Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά

Μέγαρο Μουσικής: Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά

Μια ωδή στη πόλη των Αθηνών μελοποιημένη από τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή.

Ο Μιχάλης Τερζής παρουσιάζει το έργο για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, τενόρο, σοπράνο και αφηγητή, σε ποίηση Κωστή Παλαμά «Ο Ύμνος της Αθηνάς» τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το κορυφαίο δημιούργημα εκδόθηκε το 1889 και βραβεύθηκε στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. Η ποιητική αυτή συλλογή αποτελεί έναν ύμνο στη πόλη των Αθηνών, στη σοφία και στη γνώση που κληρονόμησε από την Θεά Αθηνά. Ο Κωστής Παλαμάς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης με ένα μεγάλο ιστορικό ποιητικών συλλογών στη πλάτη του όπως τα: Τραγούδια της πατρίδος μου (1886).

Διαβάστε ακόμη: Μια εβδομάδα γεμάτη με καλλιτεχνικά δρώμενα ξεκινά

Σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη των Αθηνών πήρε το όνομα της από τη Θεά Αθηνά, όταν εκείνη και ο Θεός Ποσειδώνας κλήθηκαν να χαρίσουν ένα δώρο στη πόλη. Ο μεν χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος και εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό, ενώ η δε χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος και εμφανίστηκε μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας προτίμησε το δώρο της Αθηνάς, όσο παράξενο κι αν του φάνηκε και την έχρησε προστάτιδα της πόλης. Αυτό στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αθήνα.

Το έργο ερμηνεύει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Αφηγητής ο Νικήτας Τσακίρογλου. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων την οποία διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης, καθώς και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με διευθυντή τον Σταύρο Μπερή, ενώ προλογίζει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Κασίνης.

Ο συνθέτης έχει δηλώσει στο παρελθόν πως ετοιμάζει έναν κύκλο «Ποιητικών Τραγουδιών» όταν μελοποίησε για πρώτη φορά ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, με τον οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά.

Η συναυλία τελείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ των συσσιτίων και του ταμείου αστέγων του Δήμου Αθηναίων – Κ.Υ.Α.Δ.Α.