Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ: «Αν ακούσετε τι πραγματικά λέω, δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μέγκαν μίλησε στο πρόσφατο web conference Most Powerful Women του Fortune.

της Emma Hinchliffe

Η Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ είναι εξοικειωμένη με την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η ηθοποιός – και μετέπειτα δούκισσα και μετέπειτα ακτιβίστρια – έχει αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού αλλά και ακραίας τοξικότητας στο Διαδίκτυο.

Η καταπολέμηση αυτής της τοξικότητας για την οικοδόμηση υγιών κοινοτήτων στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον το επίκεντρο του έργου της με τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Χάρι. Μέσω του νέου τους ιδρύματος Archewell Foundation, το ζεύγος συνεργάζεται με άλλους ακτιβιστές για να αντιμετωπίσει την αρνητική πλευρά των κοινωνικών μέσων: Από τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των ανθρώπων έως τις συστημικές συνέπειες της παραπληροφόρησης σε πλατφόρμες όπως το Facebook. Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για την τοξική ψηφιακή συμπεριφορά το 2016, όταν η Δούκισσα υπέστη ρατσιστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο καθώς εισερχόταν στο παγκόσμιο Hall of Fame.

Στη δική της ζωή, όπως είπε η Μέγκαν στην Ellen McGirt του Fortune, οι στιγμές που οι ιστορίες γι’ αυτήν ξέφυγαν από κάθε έλεγχο προήλθαν από αυτήν την παραπληροφόρηση. «Αν κοιτάξετε πίσω σε οτιδήποτε έχω πει, αυτό που καταλήγει να προκαλεί εντάσεις είναι η ερμηνεία των ανθρώπων για τα λεγόμενά μου», δήλωσε η δούκισσα στην εκδήλωση Most Powerful Women Summit του Fortune, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη. «Αλλά αν ακούσετε αυτό που πραγματικά λέω» – όπως π.χ. η ενθάρρυνση προς τους Αμερικανούς να ψηφίσουν – «δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο».

Η Meghan μίλησε στο πρόσφατο web conference Most Powerful Women του Fortune, από το νέο της σπίτι στην Καλιφόρνια. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται πάνω στο θέμα της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο φέτος, αφού παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως μέλη πλήρους απασχόλησης της βασιλικής οικογένειας και μετακόμισαν στη Βόρεια Αμερική, πρώτα στον Καναδά και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζευγάρι διαπίστωσε ότι η μεταρρύθμιση των διαδικτυακών χώρων – μέσω της σύνδεσης με όλους, από CEO εταιρειών τεχνολογίας μέχρι ακτιβιστές – βρίσκεται στην καρδιά των ενδιαφερόντων τους, τα οποία περιλαμβάνουν την ψυχική υγεία, την ισότητα των φύλων και θέματα βετεράνων πολέμου. «Είναι σαν να κάνουμε δύο βήματα εμπρός και πέντε βήματα πίσω», είπε η δούκισσα, αναφερόμενη στη δουλειά που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων όταν δεν διορθώνεται ο τρόπος με τον οποίο συζητούνται στο διαδίκτυο.

Φέτος το καλοκαίρι, το γνωστό δίδυμο προσχώρησε στην εκστρατεία Stop Hate for Profit (Σταματήστε το Μίσος για το Κέρδος), η οποία ενθάρρυνε τους διαφημιζόμενους να μην διοχετεύουν τα διαφημιστικά τους κονδύλια σε εταιρείες κοινωνικών μέσων, και ειδικά στο Facebook, ως μοχλό πίεσης προς τις εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το μίσος και την τοξική συμπεριφορά στις πλατφόρμες τους. Το μποϊκοτάζ προήλθε συγκεκριμένα ως αντίδραση στη δολοφονία του George Floyd, στο κίνημα Black Lives Matter, και στη ρατσιστική ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

«Δεν είναι μια προσπάθεια κατάργησης του Facebook», δήλωσε η Μέγκαν στo Most Powerful Women Summit της Τρίτης. «Εάν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί, θα είναι για το καλό όλων, συμπεριλαμβανομένου του Facebook». Ωστόσο, πρόσθεσε, η αλλαγή πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη.

Θίγοντας τα πάντα, από τη ρητορική μίσους έως τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν τη ζωή παιδιών και νεαρών ενηλίκων, η Meghan και ο σύζυγός της ελπίζουν να προωθήσουν το έργο τους και σε άλλα θέματα, από την ισότητα των φύλων έως την ψυχική υγεία. «Μπορούμε όλοι να το δούμε και να το νιώσουμε», είπε η δούκισσα για το πρόβλημα με πολλούς ψηφιακούς χώρους σήμερα. «Είτε ασχολούμαστε άμεσα με τον διαδικτυακό κόσμο είτε όχι, γίνεται αισθητό παγκοσμίως. Και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο».