Μέι: Στις 25 Μαρτίου η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Μέι: Στις 25 Μαρτίου η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Η Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να δώσει στο κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες για τις συνομιλίες της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όταν ένας βουλευτής τής ζήτησε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, τόνισε ότι πιέζει για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη συμφωνία της αναφορικά με το Brexit, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει κατά της ιδίας.

«Βρίσκομαι σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες… για τις ανησυχίες των βουλευτών. Αυτές οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι είναι δυνατή περαιτέρω αποσαφήνιση αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας (backstop) και αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να δώσει στο κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες αναφορικά με τις συνομιλίες της Βρετανίας με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση, περιλαμβανομένης και της παράτασης της μεταβατικής περιόδου αντί της ενεργοποίησης του λεγόμενου backstop στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο με τη Βρετανία.

Έρευνα: Μεγαλύτερη πόλωση των βουλευτών για το Brexit 

Την μεγαλύτερη πόλωση των τελευταίων τεσσάρων ετών ανάμεσα στους Βρετανούς βουλευτές αναφορικά με το Brexit δείχνει έρευνα που διεξήχθη κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τρία τέταρτα των μελών του κοινοβουλίου πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι δεν διαπραγματεύτηκε καλά το Brexit, και πιο συγκεκριμένα από τους βουλευτές του κόμματός της (Τόρις), το 47% πιστεύουν ότι ήταν ανεπαρκής και μόλις το 37% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αλλάξει την επιθυμία τους για αποχώρηση από την ΕΕ.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία Ipsos MORI για λογαριασμό της ανεξάρτητης ερευνητικής πρωτοβουλίας για τις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ «The UK in a Changing Europe», που εδρεύει στο King’s College του Λονδίνου και του Ινστιτούτου «Mile End» του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «UK in a Changing Europe», ακόμη πιο ανησυχητικό για την Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές και γενικότερα όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ δεν θεωρούν αναγκαίο το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, αλλά ούτε ανησυχούν για τα μειονεκτήματα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (με το οποίο η κ.Μέι θα μπορούσε να τους εκφοβίσει προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμφωνία της).

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 30% των Τόρις πιστεύει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα στην εξεύρεση λύσης για τα ιρλανδικά σύνορα, ενώ το 55% εκτιμά ότι το θέμα έχει υπερτιμηθεί για χάρη της διαπραγματευτικής τακτικής. Ανάμεσα σε όλους τους ερωτηθέντες, το 60% πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι βουλευτές επίσης είναι τώρα περισσότερο αντίθετοι – από ότι πριν ένα χρόνο – με την ιδέα μίας συμφωνίας αποχώρησης με μία συμφωνία στο πρότυπο της Νορβηγίας. Συγκεκριμένα, το 58% όλων των βουλευτών θεωρεί ότι η παραμονή στην ενιαία αγορά δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό έφτανε το 42%. Η αλλαγή αυτή αφορά περισσότερο τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, το 36% των οποίων αντιτίθεται τώρα στο να διατηρήσει η Βρετανία μία σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά (από το 8% πέρσι). Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη για παραμονή σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, καθώς οι μισοί βουλευτές λένε ότι κάτι τέτοιο εξακολουθεί να υλοποιεί την απόφαση για Brexit.

Η εταιρεία Ipsos MORI διεξήγαγε τις ερωτήσεις σε προσωπικές συναντήσεις με 98 βουλευτές, κατά το Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο εδώ και τέσσερα χρόνια και επικεντρώνεται στην στάση των βουλευτών γύρω από το Brexit.