Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β’ τρίμηνο του 2024 «βλέπει» η Goldman Sachs

Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β’ τρίμηνο του 2024 «βλέπει» η Goldman Sachs
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Πού βασίζεται η επικαιροποιημένη πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στο β’ τρίμηνο του 2024, αναμένει η Goldman Sachs, νωρίτερα από ό,τι προηγουμένως προβλεπόταν.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επικαιροποίησε την πρόβλεψή της λίγο αφότου τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο στο 2,4%, πλησιάζοντας προς το στόχο της ΕΚΤ (πέριπου στο 2%).

«Αν και βλέπουμε σημαντικά εμπόδια για μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, το βασικό μας σενάριο μετατοπίζεται σαφώς προς έναν κύκλο περικοπών νωρίτερα, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένεται ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος», σημείωσαν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των 2 ετών (από τον Ιούλιο του 2021) στο 2,4%, υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs στήριξαν επίσης τη νέα τους πρόβλεψη στη μεγάλη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση στη Γερμανία που πλήττει την οικονομία της ευρωζώνης και σε στοιχεία ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται.

«Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούμε να περιμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μειώσεων» τόνισαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής αναμένεται ακόμα πως θα βελτιωθεί το επόμενο έτος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: