Μένουν από καύσιμα οι αγορές – Γιατί το ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο

Μένουν από καύσιμα οι αγορές – Γιατί το ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Το ιστορικό υψηλό του S&P 500 μικρή σημασία έχει, καθώς «η ορμή που μας οδήγησε στη γραμμή τερματισμού ήταν αδύναμη», αναφέρουν οι αναλυτές

Σε νέα ιστορικά υψηλά «έκλεισε» την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 «φτάνοντας» τις 4.839,81 μονάδες, επισκιάζοντας το προηγούμενο υψηλό του, το οποίο διατηρούνταν από τον Ιανουάριο του 2022.

Καταλύτης για την άνοδο, αν μη τι άλλο, αποτέλεσε η προσδοκία πως στις ΗΠΑ επιτεύχθηκε τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να επέλθει ύφεση, παρά μόνο αυτό το οποίο ευρέως ονομάζεται «ήπια προσγείωση». Σε κάθε περίπτωση, το αν η Wall Street συνεχίσει να «ίπταται» θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve και από το αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς, που αναμένουν μείωση επιτοκίων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2024.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία αποτελούν ούριο άνεμο για τα πανιά του αμερικανικού χρηματιστήριου, δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Νομίζω ότι το περιβάλλον είναι σχετικά καλό για τις μετοχές, αλλά μην περιμένετε ράλι φέτος».

Από την άλλη, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το ιστορικό υψηλό του S&P 500 μικρή σημασία έχει, καθώς «η ορμή που μας οδήγησε στη γραμμή τερματισμού ήταν αδύναμη». Σημειώνεται πως ο  τεχνολογικός Nasdaq Composite παραμένει κάτω από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του. 

Οι περισσότεροι επενδυτές υποστηρίζουν πως δεν έχουν αναθεωρήσει τις μακροπρόθεσμες υποθέσεις τους, προσδοκώντας πτώση των επιτοκίων και αξιοπρεπή αύξηση των εταιρικών κερδών. Ωστόσο, τα νέα οικονομικά μεγέθη στάθηκαν αρκετά για να βάλουν φρένο στο ράλι μετά την έκρηξη πληθωρισμού που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2023.

Βοήθησε η Fed

Το ράλι του δ’ τριμήνου οφειλόταν στην αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού και μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, που καλλιέργησαν τόσο η Fed όσο και οι ομόλογοί της στην Ευρώπη 

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία υπενθύμισαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν: οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προσδοκίες τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας και των λιανικών πωλήσεων αυτόν τον μήνα ήταν και τα δύο ισχυρότερα του αναμενομένου, γεγονός που μειώνει την πίεση που ασκείται στη Fed για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να προστατεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, τόνισε αυτό ακριβώς το σημείο την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι μακριά από τον στόχο του 2% σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο εξέτασης των δεδομένων πριν μειώσουν το κόστος δανεισμού. 

Στο μεταξύ, η απόδοση του διετούς ομολόγου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις προσδοκίες για τα επιτόκια, ανέβηκε μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να είναι μόλις 0,13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα περσινά επίπεδα. 

Οι υψηλότερες αποδόσεις συνεπάγονται χαμηλότερες τιμές. Ο Brett Nelson, επικεφαλής τακτικής κατανομής της Goldman Sachs Private Wealth Management, δήλωσε ότι το ράλι που σημειώνεται στην αγορά δεν είναι βιώσιμο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, με τον S&P 500 να κλείνει το 2023 έχοντας παρουσιάσει κέρδη για εννιά συνεχόμενες εβδομάδες.  

Ευρώπη

Η αλλαγή του τόνου είναι πιο έντονη στην Ευρώπη. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 2% αυτόν τον μήνα καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση επιτοκίων. Ο Ronald Temple, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Lazard, είπε ότι η διάκριση αντικατοπτρίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έντονη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη.

Πολλοί Ευρωπαίοι policy makers, όπως η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, δεν δείχνουν να υιοθετούν απόψεις για μειώσεις επιτοκίων άμεσα.

Πέρα από τα παραπάνω, το κλίμα φαίνεται να επηρεάζουν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν νέα έκρηξη του ρυθμού αύξησης των τιμών.. 

«Ένας από τους φόβους είναι πως η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς θα κλιμακωθεί και θα διευρυνθεί» επισημαίνεται. Η JPMorgan αναφέρει: «Όταν έχεις συνηθίσει να τα πηγαίνεις καλά και η αγορά δεν πάει πουθενά, αισθάνεσαι απογοήτευση. Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι ότι οι αγορές παίρνουν μια μικρή ανάσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: