Μερική συμφωνία ΗΠΑ-Αφγανιστάν

Μερική συμφωνία ΗΠΑ-Αφγανιστάν

Η συμφωνία Κέρι-Καρζάι αφορά την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά το 2014 - «Αγκάθι» παραμένει η ασυλία των Αμερικανών στρατιωτών.

Ουάσινγκτον και Καμπούλ κατέληξαν σε μια μερική συμφωνία για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014, έπειτα από μακρές συζητήσεις στις οποίες όμως δεν κατάφεραν να λύσουν το κρίσιμο θέμα της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διεξήγαγε την Παρασκευή και το Σάββατο μαραθώνιες συνομιλίες με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία ασφαλείας. Η συμφωνία αυτή, για την οποία διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές εδώ και έντεκα μήνες, θα θέτει το πλαίσιο για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα στο τέλος του 2014, θα ορίζει τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων και το καθεστώς των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

«Καταλήξαμε σε μια σειρά συμφωνιών», κυρίως όσον αφορά τους όρους επέμβασης των Αμερικανών στρατιωτών, δήλωσε χθες βράδυ ο Καρζάι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κέρι. Όμως, είπε ότι το θέμα της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών, μια απαίτηση της Ουάσινγκτον, δεν έχει λυθεί.

Ο Κέρι επεσήμανε από την πλευρά του ότι «αν αυτό το θέμα δεν λυθεί, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια διμερής συμφωνία ασφαλείας».

Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη να επενδύσει στον τομέα ενέργειας του Ιράν η Δύση

Το θέμα της ασυλίας είναι θεμελιώδες για την Ουάσινγκτον, που απαιτεί οι στρατιώτες της που διαπράττουν εγκλήματα στο Αφγανιστάν να δικάζονται από αμερικανικά και όχι αφγανικά δικαστήρια. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που απορρίπτει τον όρο «ασυλία», υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε άλλες χώρες χαίρουν αυτού του ειδικού νομικού καθεστώτος.

Ο Αφγανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη «λόγια τζίργκα», ένα συμβούλιο φυλάρχων και παραγόντων του Αφγανιστάν, καθώς η διευθέτησή του «ξεπερνά τη δικαιοδοσία της αφγανικής κυβέρνησης».

Πάντως οι δύο πλευρές, έπειτα από 15ωρες συνομιλίες την Παρασκευή και το Σάββατο, βρήκαν κοινά σημεία επαφής σε πολλά άλλα «σημαντικά» ζητήματα, όπως δήλωσε ο Κέρι. Αλλά και ο Καρζάι φάνηκε ικανοποιημένος από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα: «Δεν θα υπάρξουν αυθαίρετες επιχειρήσεις ή δράσεις από τους Αμερικανούς, ενώ υπάρχουν και γραπτές εγγυήσεις όσον αφορά την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Αφγανών».

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να οριστικοποιηθεί η διμερής συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο