Η Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα για να στηρίξει τον Σαμαρά

Η Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα για να στηρίξει τον Σαμαρά

Σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με την SZ είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στην έκδοση της Τετάρτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σκοπός της επίσκεψης είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση ενόψει ευρωεκλογών.

Χθες η ατμόσφαιρα στο άτυπο Eurogroup στο Ζάππειο ήταν πανηγυρική, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επισφραγίζει την συμφωνία με την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης, όπως ανακοινώθηκε.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μια νέα καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα, που αναδύεται από την κρίση, μιλώντας στο δείπνο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ακόμη πρόσθεσε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωσή γίνεται επίσης καλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ.

Η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της, η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε. Κερδίζουμε αυτή τη μάχη! Έχουμε νικήσει το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. Ανοίξαμε τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μας, για το κοινό μας μέλλον…»

Η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε «αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση. Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση. Χρειαζόμαστε, επίσης, κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή».

Στουρνάρας: Έξοδος στις αγορές στους επόμενους δύο μήνες

Οι τράπεζες στο επίκεντρο του Ecofin
Στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, σήμερα, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Η Ελλάδα παίρνει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ