Μέρκελ: Καμία αλλαγή στην γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη

Μέρκελ: Καμία αλλαγή στην γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε πως έγινε η πρώτη επαφή με το SPD, ενώ δήλωσε πως η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει.

«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή. Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ), ο οποίος μου είπε ότι το SPD πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ που αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή φορά το αξίωμα της Καγκελάριου.

Με αυτόν τον τρόπο η Μέρκελ έκανε γνωστό πως έχει ήδη διεξάγει κάποιες αρχικές συνομιλίες με στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το ενδεχόμενο να σχηματίσει μαζί τους τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με άλλους δυνητικούς εταίρους, αναφερόμενη στους Πράσινους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, την οποία συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει πως «η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει».

Η Μέρκελ είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της, και πρόσθεσε ότι «Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία αποτέλεσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να επιμείνει στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η εντολή των ψηφοφόρων είναι «να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ε.Ε. πρέπει να εμφανίζεται ενωμένη. Είναι μια από τις επιτυχίες μου το ότι εξασφαλίσαμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή διπλωματία να έχει μία φωνή όσον αφορά τη Συρία. Το θεώρησα καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι οι 28 έχουν κοινή άποψη».

Διαβάστε ακόμη: Ένας σχεδόν απόλυτος θρίαμβος