Mermix: Πώς λειτουργεί το ελληνικό «Uber για τα τρακτέρ»

Mermix: Πώς λειτουργεί το ελληνικό «Uber για τα τρακτέρ»

Ο Χρήστος Σταμάτης μιλά για την start up που εντυπωσίασε τον Sir Στέλιο Χατζηιωάνου.

Μια πλατφόρμα, η οποία στηρίζεται στη λογική του sharing economy έρχεται να δώσει λύση σε νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον κλάδο, αλλά τους λείπουν τα κεφάλαια για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Το Mermix, μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας έχει αποκτήσει 1.000 μέλη, κινούμενο στη λογική του “farmer to farmer”, έχει ενεργό συμμετοχή στο Orange Grove και στο ΘΕΑ του ΕΒΕΑ, ενώ έχει τραβήξει τα βλέμματα γνωστών επιχειρηματιών και μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων που θέλουν να επενδύσουν στο εν λόγω εγχείρημα για την περεταίρω ανάπτυξή του.

Πρόσφατα το Mermix, ήταν μια εκ των 8 start up εταιρειών στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016», καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, με τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου να τη χαρακτηρίζει ως το “Uber για τα τρακτέρ”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Ιδρυτής της Mermix, Χρήστος Σταμάτης, αναφέρει πως μέσα από το συνεταιρισμό του La Mia Stevia, στον οποίο είναι και Διευθύνων Σύμβουλος, ανακάλυψαν το κενό που υπήρχε στους αγρότες, οι οποίοι διέθεταν παραπάνω μηχανολογικό εξοπλισμό από όσο χρειάζονταν που “λίμναζε” στις αποθήκες αναξιοποίητος. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος διαθεσιμότητας μέσω του οποίου γίνεται match making. «Εμείς θέλαμε να αξιοποιήσουμε τα τρακτέρ και να δώσουμε μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που, ενώ ήθελαν να μπουν στον κλάδο, αδυνατούσαν να το κάνουν επειδή δεν είχαν τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Είδαμε ότι κάτι τέτοιο στην πράξη δούλευε καλά μέσα στο συνεταιρισμό και έτσι προχωρήσαμε στη δημιουργία πλατφόρμας σε web και mobile εκδοχή» τονίζει ο Χρήστος Σταμάτης.

Στόχος τα 7.000 έως τα τέλη του 2017

Σημειώνεται πως η εν λόγω εφαρμογή λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2015 και είναι διαθέσιμη σε συσκευές android, με τη διοίκηση να έχει θέσει ως στόχο την ενδυνάμωση της Mermix στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας με την τοποθέτηση τριών πωλητών, και αύξηση του αριθμού των μελών στις 7.000 μέχρι το τέλος του 2017. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας προτεραιότητα σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία και Ολλανδία, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες αγοράς.

Όσο για τη διάκριση στα βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016», ο κ. Σταμάτης αποδίδει την επιλογή της εταιρείας Mermix στο γεγονός ότι αποτελεί ένα αρκετά “sexy επιχειρηματικό story” που λύνει ένα καθημερινό πρόβλημα των αγροτών, συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, αυξάνει το αγροτικό εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα , ενώ παράλληλα αφήνει ένα καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. «Από τη συνεργασία μας με τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και την Easy Group μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Σίγουρα μια τέτοια διάκριση θα ανοίξει σημαντικές πόρτες για το Mermix».

Πέρα από την ενοικίαση μηχανολογικού εξοπλισμού, το Mermix μπορεί να συμβάλει στον αγροτικό κλάδο με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα κάποιος που βρίσκεται στη Λαμία και μπορεί να μαζέψει ελιές, αλλά δεν ξέρει που να απευθυνθεί για να βρει δουλειά, μπορεί να έρθει απευθείας σε επαφή με κάποιον που έχει χωράφια και χρειάζεται τέτοιου είδους υπηρεσίες.