Μέσω θυγατρικής η κατασκευή αγωγού της Gazprom προς την Τουρκία

Μέσω θυγατρικής η κατασκευή αγωγού της Gazprom προς την Τουρκία

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του South Stream, η ρωσική εταιρεία προχωρά στη δημιουργία της «Gazprom Russkaya».

Στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία πρόκειται να προβεί η ρωσική δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου Gazprom.

«Η εταιρεία θα έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θα ονομάζεται Gazprom Russkaya », δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Σεργκέι Κουπριάνοφ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα εγκαταλείπει το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream.

Στη θέση του σχεδιάζει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία και τη δημιουργία ενός κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω του οποίου θα προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, να αγοράσει τον φετινό χειμώνα η Ουκρανία τουλάχιστον 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η ουκρανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει μεταφέρει ποσό 378 εκατ. δολαρίων προς τη Gazprom, χρήματα που αναλογούν στην αγορά ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο, με στόχο να αναπληρωθούν τα ενεργειακά αποθέματά της.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου έχει προκαλέσει διακοπές στη ροή φυσικού αερίου κατά τα τελευταία χρόνια.