«Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας»

«Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας»

H πρώτη μίνι συνέντευξη του πρώην Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι μετά την απελευθέρωση του.

Την πρώτη του μίνι συνέντευξη παραχώρησε ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, μετά την απονομή χάριτος που πήρε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και την απελευθέρωση του από τη φυλακή. Μιλώντας στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας The New Times, το οποίο είναι πολιτικά αντίθετο προς το Κρεμλίνο και ασκεί κριτική στον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε: «Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία , ελευθερία , ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Αλμπατς περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που βίωνε στη φυλακή.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της φυλάκισής του είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του. Ο Χοντορκόφσκι , ο οποίος συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο την πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής, φαίνεται να είναι συγκλονισμένος από την αλλαγή στη ζωή του μετά από όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή σε σημείο να μην μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί ότι ήταν ελεύθερος, σύμφωνα με το συμπέρασμα του περιοδικού The New Times. Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού δημοσίευσε μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες του Χοντορκόφσκι στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Άντλον στο Βερολίνο.

Ο ίδιος είπε ότι η χάρη που έλαβε από τον πρόεδρο Πούτιν δεν συνοδευόταν από όρους, αλλά διευκρίνισε ότι στην επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο ανέφερε: «Δεν σκοπεύω να ανακατευτώ με την πολιτική και δεν σκοπεύω να δώσω μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos». Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή κοντά στον Αρκτικό Κύκλο την Παρασκευή καθώς η Γερμανία του χορήγησε βίζα διάρκειας ενός χρόνου, δήλωσε ότι ζητώντας να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Πούτιν δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για κάτι.

Ο Χοντορκόφσκι, του οποίου η μητέρα πάσχει από καρκίνο και ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε χάρη για οικογενειακούς λόγους, είπε στο περιοδικό ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία μόνο σε περίπτωση που είναι βέβαιος ότι θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα ανά πάσα στιγμή για οικογενειακούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη: Προεδρική χάρη στον διασημότερο Ρώσο πολιτικό κρατούμενο

Εν τω μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνβκ–Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι προσφέρει «μια καλή βάση για συζήτηση» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.  «Ανεξάρτητα από τους λόγους , είναι καλή η απόφαση που πήρε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι αλλά και ο νόμος περί αμνηστίας είναι δύο χειρονομίες προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουν μια καλή βάση για συζητήσεις σε θέματα εκσυγχρονισμού και κράτους δικαίου», δήλωσε ο Στάϊνμαγιερ. Η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του πρώην μεγιστάνα και ειδικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ.