Μετά τα Όσκαρ, το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει ένα «ζόρικο» 2024 – Προς πτώση 5% το αμερικανικό box office

Μετά τα Όσκαρ, το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει ένα «ζόρικο» 2024 – Προς πτώση 5% το αμερικανικό box office
Photo: pixabay.com
Μέχρι στιγμής φέτος, οι πωλήσεις εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ακολουθούν 9,8% πίσω από το 2023.

Λίγες ώρες μετά από την απονομή των Όσκαρ του 2024, το Reuters αναφέρεται στη μειωμένη παραγωγή ταινιών που επηρεάζει φέτος το Χόλιγουντ.

Οι απεργίες των ηθοποιών και των σεναριογράφων πέρυσι ανάγκασαν τα γυρίσματα και το post-production να σταματήσουν για μήνες, αφήνοντας κενά στο φετινό πρόγραμμα ταινιών.

Στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές λένε ότι το ημερολόγιο κυκλοφοριών για τον Απρίλιο δεν έχει ένα προφανές blockbuster εφάμιλλο της περσινής εισπρακτικής επιτυχίας, «The Super Mario Bros. Movie». Το καλοκαιρινό box office θα ανακάμψει πιθανότατα, ενισχυμένο από κυκλοφορίες όπως το «Inside Out 2» και μια τρίτη ταινία «Deadpool», αν και οι κινηματογραφικές προσφορές των Χριστουγέννων φαίνονται λιγοστές.

«Νομίζω ότι το 2024 θα είναι ίσως ένα από τα χειρότερα των τελευταίων τριών ετών σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Τιμ Ρίτσαρντς, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής αλυσίδας κινηματογράφων Vue.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής φέτος, οι πωλήσεις εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ακολουθούν 9,8% πίσω από το 2023, σύμφωνα με την Comscore. Η εταιρεία αναλύσεων B. Riley Securities προβλέπει ότι τα εγχώρια έσοδα από τα εισιτήρια θα μειωθούν στα 8,5 δισ. δολάρια φέτος, μια μείωση 5% σε σχέση με το 2023.

Στη Walt Disney, ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Ίγκερ μίλησε πρόσφατα για την ανανεωμένη έμφαση του στούντιο στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Η εταιρεία έχει 10 ταινίες στο πρόγραμμά της για φέτος.

Η Marvel Studios της Disney, η οποία έβγαζε δύο με τρεις ταινίες το χρόνο, έχει μόλις μία για το 2024. Η ταινία «Deadpool & Wolverine» θα βγει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο.

Η Universal Pictures της Comcastσχεδιάζει δώδεκα κυκλοφορίες, συμπεριλαμβανομένης της τέταρτης δόσης του franchise ταινιών κινουμένων σχεδίων της Illumination, αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «Despicable Me».

Είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες ταινίες όταν οι υπεύθυνοι των κινηματογράφων συγκεντρωθούν τον Απρίλιο στο ετήσιο συνέδριο CinemaCon στο Λας Βέγκας.

Η βιομηχανία εξακολουθεί να προσπαθεί να επανέλθει στο προ της πανδημίας ρεκόρ των σχεδόν 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2018.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την πτωτική πορεία του box office.

«Οι προοπτικές των προγνωστικών είναι υπερβολικά αρνητικές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IMAX, Ρίτσαρντ Γκέλφοντ. «Νομίζω ότι αν αντιπαραβάλλετε το πρόγραμμα του ’23 με το πρόγραμμα του ’24, μου φαίνεται πολύ παρόμοιο».

Ο ίδιος μιλά για μια σειρά από ταινίες με ισχυρές εισπρακτικές δυνατότητες, όπως τα «Deadpool & Wolverine», «Despicable Me 4», «Joker: Foile a Deux» και «Wicked».

Ο Ρίτσαρντς δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αίθουσες θα επωφεληθούν φέτος από τις ταινίες τοπικής παραγωγής.

«Είδαμε μερικές ταινίες που έσπασαν ρεκόρ στην Ιταλία. Το ίδιο είδαμε και στην Πολωνία και τη Γερμανία, ακόμη και στην ΟλλανδίαΑλλά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν αυτό που λείπει από το Χόλιγουντ» συμπλήρωσε.

Οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις και τα στούντιο είναι αισιόδοξα για το 2025, όταν θα είναι έτοιμες πολλές ταινίες που έχουν καθυστερήσει από την απεργία. Ο Ρίτσαρντς σημείωσε ότι η Apple TV+ και η Amazon έχουν αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για κινηματογραφικές ταινίες παράλληλα με τα παραδοσιακά στούντιο.

«Φαίνεται ότι θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ’25 και ’26», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: