Μετά το NBA, η Κίνα τα βάζει και με την Apple για τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ

Μετά το NBA, η Κίνα τα βάζει και με την Apple για τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ
epa07901507 A protester tosses a tear gas pellet during an Anti-ERO (Emergency Regulations Ordinance) demonstration against a newly imposed law banning face masks in public in Hong Kong, China, 06 October 2019. Anti-government protesters took to the streets against the government's use of emergency powers to ban face masks in public in a bid to end the city's protests. Hong Kong has been gripped by mass demonstrations since June over a now-withdrawn extradition bill, which have since morphed into a wider anti-government movement. EPA/FAZRY ISMAIL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι βοηθά με εφαρμογή της τους διαδηλωτές. Είχε προηγηθεί ανοιχρή σύγκρουση με τη διοίκηση του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ. Ενώ, στον χορό της σύγκρουσης μπήκε και ο τομέας των e-sports.

Σε ανοιχτή μάχη με όποιον αντιδρά υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται η Κίνα, αποφασίζοντας να στραφεί εναντίον εταιρειών -και όχι μόνο- που δείχνουν έμμεση ή άμεση συμπάθεια στον κόσμο που διαμαρτύρεται εδώ και μήνες.

Η αρχή έγινε με το NBA, και την ακύρωση μετάδοσης αγώνων σε κινεζικό έδαφος, έπειτα από ένα tweet από τον τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Την Τετάρτη ακυρώθηκε μια εκδήλωση του ΝΒΑ, γεγονός που αποτελεί το τελεταίο χτύπημα για την λίγκα σε μια από τις βασικές αγορές της. Κινέζοι χορηγοί και συνεργάτες κόβουν δεσμά με τη λίγκα, ενώ ο κομμισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, δήλωσε την Τρίτη ότι η λίγκα υποστηρίζει το δικαίωμα του Μόρεϊ να ασκεί την ελευθερία έκφρασής του, προκαλώντας περαιτέρω θυμό στην Κίνα.

Μετά από αυτά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα κατηγόρησαν και την Apple ότι στηρίζει τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησαν τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας ότι θα υποστεί τις συνέπειες εξαιτίας της “ανόητης και παράτολμης” απόφασής του να διαθέσει μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι διαδηλωτές μπορούν να εντοπίζουν τους αστυνομικούς.

Ένα άρθρο στην εφημερίδα People’s Daily, το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρεται σε μια εφαρμογή που διατίθεται στο κατάστημα της Apple, που φέρεται να βοηθάει τους διαδηλωτές να εντοπίζουν αστυνομικούς στο Χονγκ Κονγκ.

“Η έγκριση αυτής της εφαρμογής από την Apple προφανώς βοηθάει τους διαδηλωτές”, γράφει το άρθρο. “Αυτό σημαίνει ότι η Apple σκοπεύει να είναι συνεργός των διαδηλωτών;”. Στη συνέχεια το άρθρο προειδοποιεί ότι “η εφαρμογή με χάρτες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”.

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ένα τραγούδι που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ” έχει εμφανιστεί στο “Apple Music Store” της πόλης.

“Κανένας δεν θέλει να εμπλέξει την Apple στις συνεχιζόμενες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά ο κόσμος έχει λόγους να θεωρεί ότι η Apple μπερδεύει τις επιχειρήσεις με την πολιτική και ακόμη και τις παράνομες ενέργειες”, επισημαίνεται στο άρθρο.

Η Apple, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην Κίνα, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να απαντήσει.

Η Blizzard απέκλεισε παίχτη από τουρνουά του παιχνιδιού Hearthstone επειδή μετέδωσε μήνυμα υπέρ του Hong Kong

Με δεδομένη την δημοφιλία των e-sports στις χώρες της Ασίας, ο τομέας δεν θα μπορούσε παρά να εμπλακεί αργά ή γρήγορα στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ.

Καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν την συνέντευξη των παικτών που συμμετείχαν στο τουρνουά e-sports Grandmasters της Ασίας-Ειρηνικού, λάμβανε χώρα ένας επίσης σημαντικός αγώνας για το παιχνίδι με κάρτες Hearthstone της Blizzard Entertainment. Εκεί, ο Ng Wai Chung, ένας παίκτης γνωστός με το προσωνύμιο Blitzchung, ξαφνικά άρχιζε να εκφράζει την υποστήριξη του προς τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Άμεσα, η ροή βίντεο κόπηκε.

Πλέον στον Chung έχει απαγορευτεί να διαγωνίζεται στο Hearthstone και η Blizzard τον διέταξε να επιστρέψει το χρηματικό έπαθλο των 10.000 δολαρίων που κέρδισε. Η αμφιλεγόμενη κίνηση του εκδότη βιντεοπαιχνιδιών συγκέντρωσε τα πυρά των παικτών, των εργαζομένων της αλλά και Αμερικανών πολιτικών.

Ο Chung, ο οποίος είναι από το Χονγκ Κονγκ, είναι επαγγελματίας παίκτης e-sports. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης μετά το αγώνα είπε: «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η επανάσταση είναι η εποχή μας.” Ο Chung φορούσε επίσης γυαλιά και μάσκα αερίων, παρόμοια με εκείνα που φορούν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Μερικοί έχουν επισημάνει ότι η χρήση αυτών των αντικειμένων παραβιάζει τους κανόνες συμπεριφοράς της Blizzard. Ωστόσο, η Blizzard δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτούς τους κανόνες σε ανακοίνωση της που περιγράφει την απαγόρευση του επέβαλλε στον Chung.

Το 2013, η Tencent, μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου, αγόρασε το 5% της μητρικής εταιρείας της Blizzard Entertainment,  Activision-Blizzard για ποσό που δεν δημοσιεύθηκε.

Από τότε, η Tencent έχει επεκταθεί ολοένα και περισσότερο στον διεθνή χώρο παιχνιδιών. Εκτός από την Activision-Blizzard, η Tencent κατέχει επίσης μερίδιο 5% στη Ubisoft (η οποία εκδίδει το franchise Assassin’s Creed), μερίδιο 40% στην Epic Games (ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς Fortnite) και κατέχει εξ ολοκλήρου την Riot (που εκδίδει το League of Legends ).

Εκτός από τα παιχνίδια, η Tencent είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο – ειδικά στην Κίνα. Εμπλέκεται σε παιχνίδια, κοινωνικά μέσα, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψυχαγωγία και διαφήμιση. Η Tencent σήμερα βρίσκεται στο 237 του Fortune Global 500.