Μεταφορά όλων των αποθεματικών του δημοσίου στην ΤτΕ με κατεπείγουσα απόφαση Μάρδα

Μεταφορά όλων των αποθεματικών του δημοσίου στην ΤτΕ με κατεπείγουσα απόφαση Μάρδα

Η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου.Ποιους φορείς αφορά.

Τη μεταφορά των υπολοίπων που βρίσκονται συνολικά σε 1.193 τραπεζικούς λογαριασμούς δημόσιων φορέων στον κεντρικό τραπεζικό λογαριασμό του κράτους της ΤτΕ ζητά η κυβέρνηση, με κατεπείγουσα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Η απόφαση του κ. Μάρδα φέρει τον χαρακτηρισμό «Εξαιρετικώς Επείγουσα με Επίδοση» και προβλέπει την «μεταφορά υπολοίπων στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 και κλείσιμο λογαριασμών που τηρεί η Κεντρική Διοίκηση σε εμπορικές τράπεζες».

Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση αφορά σε 1.039 λογαριασμούς που τηρούνται στην τράπεζα Πειραιώς, 119 στην Εθνική Τράπεζα, 28 στην Alpha Bank και 7 στην Eurobank.

Όπως ορίζει η απόφαση «η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου» ενώ τα υπόλοιπα αυτά «εισάγονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού».

Οι φορείς που προβλέπονται στην απόφαση είναι: πορθμεία, εφορίες αρχαιοτήτων, κρατικά ΚΤΕΟ, καταστήματα κράτησης και εκατοντάδες λογαριασμοί υπουργείων και φορέων υπουργείων.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ορισμένα σημεία της απόφασης Μάρδα:
“Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν στις 15/03/2015 υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014 ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς που στο σύνολο τους για τους 1039 φορείς δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως αναγράφεται στην απόφαση αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009. Επισημαίνεται τέλος ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, τις προηγούμενες χρονιές, για περίπου άλλους 2000 φορείς του Δημοσίου”.

Πηγή: news247.gr