«Μεταλλευτικά αποθέματα αξίας 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εκτίμησε το μέγεθος των αποθεμάτων στο υπέδαφος της χώρας.

Σε 30 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα μεταλλευτικά αποθέματα στο ελληνικό υπέδαφος, τόνισε σε ημερίδα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Η τρέχουσα αξία των συνολικών μεταλλευτικών αποθεμάτων στο υπέδαφος της Ελλάδας εκτιμάται από το ΙΓΜΕ ότι είναι της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στους παραπάνω υπολογισμούς να συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες.

«Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία των ευνοημένων χωρών από άποψη αποθεματικού δυναμικού ορυκτών πρώτων υλών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και σε σημαντικές ποσότητες. Γι’ αυτό έχει μακρά παράδοση στον εξορυκτικό τομέα» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε δε ενδεικτικά κοιτάσματα στα οποία είναι πλούσιο το ελληνικό υπέδαφος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα:

– Είναι πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.

– Είναι πρώτη στην παραγωγή μπεντονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

– Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο.

– Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο.

– Είναι πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

– Είναι έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα εξωστρεφής, με περίπου το 75% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές, και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους άμεσα και 80.000 έμμεσα.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας της ΕΕ να αναδείξει στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών σε επαγγέλματα όπως αυτά του γεωλόγου, του γεωφυσικού/γεωχημικού, του μηχανικού ορυκτών πόρων, του συμβούλου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Μπήκαν οι υπογραφές για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. ευρώ από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Τι σημαίνουν 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων για την Ελλάδα