«Μετωπική» Nike – Adidas στην Ευρώπη

«Μετωπική» Nike – Adidas στην Ευρώπη

Η μάχη των «χρυσών» συμβολαίων.

Ο φετινός τελικός στο Μουντιάλ κατέρριψε λίγο-πολύ έναν αστικό… μύθο γύρω από τη «γιορτή του ποδοσφαίρου»: ότι οι νικητές θα πρέπει να είναι εναλλάξ πελάτες της Nike και της Adidas.

Αυτή τη φορά, στο γήπεδο επικράτησε κατά κράτος η Adidas. Όμως, η Nike έχει περάσει εδώ και καιρό στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τα εμπορικά πρωτεία στο ποδοσφαιρικό πεδίο.

Μία ματιά στα συμβόλαια που έχει κλείσει ο αμερικανικός κολοσσός με τους πέντε μεγαλύτερους ομίλους της Ευρώπης -τη γερμανική Bundesliga, την ισπανική La Liga, τη γαλλική Ligue 1, την αγγλική Premier League και την ιταλική Serie A- δείχνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Στο πελατολόγιο του σήμερα βρίσκονται 26 ομάδες, έναντι 18 που έχει η Adidas και μόλις 9 της Puma. Η μάχη είναι όμως ακόμη αμφίρροπη, καθώς ο Γερμανός «αντίπαλος» επιχειρεί μεγάλη… ντρίμπλα.

Για την επόμενη σεζόν, λοιπόν, η Adidas έχει ήδη «κλέψει» από τη Nike έναν από τους σημαντικότερους πελάτες: τη Manchester United, με τη οποία έκλεισε 10ετες συμβόλαιο, ύψους 750 εκατ. λιρών. Το επόμενο «χτύπημα» είναι η Juventus, που θα ενταχθεί στο πελατολόγιο της γερμανικής εταιρίας την περίοδο 2015-16.

«Μπορεί η Nike να κερδίζει από ποσοτικής πλευράς, όμως η Adidas δεν υποχωρεί από την εμπορική πρωτιά και τώρα δείχνει την ισχύ της ως προμηθευτής των μεγαλύτερων ομίλων στην Ευρώπη», παρατηρεί ο ειδικός αναλυτής Άντριου Γουόλς της Repucom.

Ίσως γιατί «η αντίληψη που έχει η συγκεκριμένη εταιρία για το ποδόσφαιρο δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου ανταγωνιστή», εκτιμά ο καθηγητής Κρις Μπράντι, διευθυντής του Κέντρου Αθλητικών Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Salford.

Έχει να κάνει κυρίως με την κατανόηση, εξηγεί, ότι «πρόκειται για ένα παγκόσμιο άθλημα, που μπορεί να εκτινάξει τις «μετοχές» της φίρμας». Κάτι που αναμένεται να φανεί με το σαββατιάτικο εναρκτήριο λάκτισμα της Premier League, όπου οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ετοιμάζονται για το δυναμικό come back τους…

Διαβάστε ακόμα:

Το Μουντιάλ των προσφύγων

Κέρδη από… αποφάγια!