Μετωπική σύγκρουση Μακρόν – Λεπέν: Ένταση και… «ανοησίες» στο τελευταίο ντιμπέιτ

Μετωπική σύγκρουση Μακρόν – Λεπέν: Ένταση και… «ανοησίες» στο τελευταίο ντιμπέιτ
epa05942616 French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party, Marine Le Pen (L), and French presidential election candidate for the 'En Marche!' (Onwards!) political movement, Emmanuel Macron (R), pose prior to the start of a live brodcast face-to-face televised debate in television studios of French public national television channel France 2, and French private channel TF1 in La Plaine-Saint-Denis, north of Paris, France, on 03 May 2017 as part of the second round election campaign. Pro-EU centrist Emmanuel Macron and far-right leader Marine Le Pen face off in a final televised debate on 03 May that will showcase their starkly different visions of France's future ahead of this weekend's presidential election run-off. EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT
Οι Γάλλοι βίωσαν μια πρωτοφανή στην ιστορία τηλεμαχία - ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης.

Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή, την Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε μια συζήτηση  ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη.

Πριν από την τηλεμαχία η Μαρίν Λεπέν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γρήγορα όμως το «βρέφος Ολάντ» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα απου αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να “φορτώνει” τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχει παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Για την οικονομία – «Ανοησίες»

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Το ευρώ υπήρχε πρίν από το ευρώ

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Επίπεδο στο -1 

Ουδέποτε άλλοτε οι Γάλλοι δεν βίωσαν μια παρόμοια τηλεμαχία – ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης, γύρω από δύο προτάσεις για την Γαλλία εκ διαμέτρου αντίθετες.

Μια συζήτηση λίγο παραπάνω από δύο ώρες που σίγουρα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πολίτες που την παρακολούθησαν οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος.

“Πράσινο φως” για Μακρόν

Ωστόσο ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποδείχτηκε πιό πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιο πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιό πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ