Μέτρα 3 δισ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Μέτρα 3 δισ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Ακόμη και με βάση το «καλό» σενάριο της Κομισιόν, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει νέα εισπρακτικά μέτρα.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέφουν στις 2 Απριλίου στην Αθήνα και έχουν 20 ημέρες προθεσμία προκειμένου να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ έως το 2018, για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αυτό βέβαια αποτελεί το «καλό» σενάριο της Κομισιόν το οποίο βλέπει δημοσιονομικό κενό 3% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά ότι το κενό φθάνει στο 4,5%-5% του ΑΕΠ και ζητά μέτρα 9 δισ. ευρώ.

Εφόσον, λοιπόν, κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνήσουν στο σενάριο της Κομισιόν, πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι από το 3% του ΑΕΠ έχουν βρεθεί μόνο τα μισά μέτρα, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ.

Απαιτείται επομένως, να συμφωνηθούν επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ (1,5% ΑΕΠ), τα οποία αναζητούνται τόσο από τις συντάξεις, όσο και από τη φορολογία. Αξιωματούχοι των θεσμών υποστηρίζουν ότι στις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνονται περικοπές 30% στις επικουρικές συντάξεις, αύξηση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολόγητου μισθωτών-συνταξιούχων και φορολογικές επιβαρύνσεις σε εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, νέα αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων, με πιθανή και την εξίσωση του φόρου στο ντίζελ κίνησης με εκείνον της βενζίνης, αυξήσεις στους φόρους για αγορά ΙΧ, αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας.

Συζήτηση έχει γίνει και για την αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το 13% στο 23%, με την κυβέρνηση, πάντως, να απορρίπτει το μέτρο. Στο τραπέζι έχει πέσει και η αύξηση των φόρων στο φυσικό αέριο, ενώ το φως της δημοσιότητας έχουν δει και σενάρια για αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και για επιβολή τέλους στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στα μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ), που έχουν ήδη κλειδώσει περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΕΚΑΣ (0,5% ΑΕΠ), η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία (0,5% ΑΕΠ, η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (0,5% ΑΕΠ).

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη “τρύπες” από μέτρα που είτε έχουν υποαποδώσει, είτε, ενώ έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, όπως για παράδειγμα, η απόδοση της αύξησης του ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια και στους αγρότες μετά την απόφαση να μην εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015, η επιβολή του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η αύξηση του φόρου στο κρασί και η μείωση των αμυντικών δαπανών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα κενά αυτά καλύπτονται από τη θετική επίπτωση του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% ΑΕΠ) ύψους 800 εκατ. ευρώ και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όμως και αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.