Μη διστάζετε να αποτύχετε!

Μη διστάζετε να αποτύχετε!

Η Ισραηλινή ειδικός στην καινοτομία, Nava Swersky, συνάντησε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Συνάντηση με παράγοντες της αγοράς, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και δημοσιογράφους είχε η διεθνούς φήμης Ισραηλινή ειδικός στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, Nava Swersky-Sofer. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία της Πρέσβεως του Ισραήλ , Ιρίτ Μπεν – Άμπα, σε συνεργασία με τον accelerator FOUND.ATION και το Fortune Greece.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η «εμπορευματοποίηση της Καινοτομίας» και η Nava επιχείρησε να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της αναφορικά με την εξέλιξη του Ισραήλ σε κέντρο άνθισης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

«Μίλησα και γνώρισα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και η εικόνα που αποκόμισα ήταν ότι υπάρχει ένα σημαντικό οικοσύστημα νέων εταιρειών που αναδύεται αυτή τη στιγμή στη χώρα σας. Υπάρχουν δε πολλοί και καλά καταρτισμένοι Έλληνες προγραμματιστές και μηχανικοί και πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλα».

Το Ισραήλ συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των σημαντικότερων κόμβων καινοτομίας παγκοσμίως. Τη χρόνια που πέρασε συνολικά 3,4 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε νέες επιχειρήσεις, ενώ από δημόσιες εγγραφές στο Nasdaq αντλήθηκαν περί τα 10 δισ δολάρια. Σήμερα δε ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας αγγίζει τις 5.000.

«Το 2014 διπλασιάστηκε ο αριθμός των deals. Στόχος μας είναι να γίνουν συμφωνίες μεγαλύτερου μεγέθους. Ήδη στις πρώτες έξι εβδομάδες του 2015 έχουν γίνει επενδύσεις της τάξης των 1,3 δισ. δολαρίων. Φαίνεται ότι έγινε μια καλή αρχή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ενδεχομένως το τρέχον έτος αποδειχτεί καλύτερο από το προηγούμενο» ανέφερε η Nava Swersky-Sofer.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο Ισραήλ λειτουργούν πάνω από 300 κέντρα έρευνας & ανάπτυξης (R&D) πολυεθνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων, εκείνα των Microsoft, J&J, Google, Dropbox και άλλων εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια, στα οποία απασχολούνται πάνω από 50.000 άτομα. Στόχος είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε νέες εταιρείες, καθώς λειτουργούν ως incubators στη χώρα. Επιπρόσθετα, η κα Swersky υπογράμμισε πως η καινοτομία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τα πανεπιστήμια και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης που προσφέρεται σε αυτά.

Για την ίδια απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει μια εταιρεία είναι η ύπαρξη ενός καλού business plan και μιας σωστά στελεχωμένης ομάδας, αλλά και ενός οράματος που θα στρέφεται στις παγκόσμιες αγορές. «Άκουσα αρκετές έξυπνες ιδέες ελληνικών start ups και πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική. Στην Ελλάδα ωστόσο το οικοσύστημα δεν θα πρέπει να βασίζεται στο κράτος και τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη συμπλήρωσε ότι η «ανάγκη είναι αυτή που γεννάει την καινοτομία» και ότι « κάθε νέος επιχειρηματίας έχει πολύ περισσότερη δύναμη από αυτή που νομίζει, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί ο φόβος της αποτυχίας».

Μάλιστα η Nava Swersky, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε ότι και το Ισραήλ έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει ισχυρές προκλήσεις και ότι επίσης «υποφέρει» από brain drain, με πολλούς επιστήμονες να αφήνουν τη χώρα για άλλες αγορές.

«Αυτό όμως ποτέ δεν εμπόδισε το οικοσύστημα να προχωρήσει. Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι πετυχαίνουν τους στόχους τους, τόσο περισσότερα χρήματα θέλουν να βγάζουν και ψάχνουν καινούριους τρόπους να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Ερωτηθείσα αναφορικά με το τι προτείνει η ίδια στην ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η κα Swersky τονίζει πως θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ικανές να καλύψουν τα κενά του συστήματος και να προβληθεί προς τα έξω η εικόνα ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα προτείνει ως βασική προϋπόθεση το συνεχές networking που θα φέρει κοντά τις νέες επιχειρήσεις με τους επενδυτές.

Τέλος εκπρόσωποι της επιχειρηματικής σκηνής του Ισραήλ πρότειναν στο πλαίσιο της εξέλιξης των b2b συνεργασιών των επιχειρήσεων των δύο χωρών, που ενισχύει με τις ενέργειες της και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τη συμμετοχή σε μεγάλα συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ.

Ενδεικτικά τις επόμενες εβδομάδες στο Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρία συνέδρια με εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον στους τομείς της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας (CyberTech 2015), στον τομέα των τεχνολογιών στο χώρο της γεωργίας (Agritech 2015) και της καινοτομίας στη σύγχρονη ιατρική (ΜEDinIsrael).

Το πλούσιο βιογραφικό και η πολυετής εμπειρία σε θέματα καινοτομίας
Η Nava Swersky είναι Πρόεδρος της International Commercialisation Alliance και Ιδρυτής και Πρόεδρος της Nano-Israel. Είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα, επιχειρηματίας, ανώτερο στέλεχος εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων και ειδικός στην καινοτομία-τεχνολογία με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας. Μεταξύ του 2005-2009 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tissum, της εταιρείας εκμετάλλευσης τεχνολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες επενδυτικού κεφαλαίου (VCs) στην Καλιφόρνια και το Ισραήλ, ενώ εργάστηκε στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιριών τεχνολογίας εισηγμένες στο NASDAQ και το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE). Μεταξύ άλλων, είναι σύμβουλος της Ισραηλινής Κυβέρνησης για θέματα καινοτομίας και διεθνών συνεργασιών στην έρευνα και ανάπτυξη, σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία του ΟΗΕ (WIPO), ενώ είναι η εκπρόσωπος του Ισραήλ στην Συμβουλευτική Επιτροπή του ΟΟΣΑ για τις Επιχειρήσεις και την Βιομηχανία, στην επιτροπή νανοτεχνολίας και του δικτύου ανάπτυξης/καινοτομίας.

Η κυρία Swersky σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ενώ κατέχει πτυχίο MBA από την Σχολή Επιχειρήσεων IMD της Ελβετίας και διπλώματα από την Σορβόνη (Παρίσι), το Ινστιτούτο Goethe (Μόναχο) και το Ινστιτούτο Trentino (Ιταλία). Έχει δώσει διαλέξεις για την καινοτομία στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Καζαχστάν και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο.