Μια ακόμη χώρα «απαγόρευσε» τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Μια ακόμη χώρα «απαγόρευσε» τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
epa04942196 Nakumatt supermarket workers light candles in memory of their colleagues at the Westgate Mall during the second anniversary since the terrorist attack at the Westgate Mall in Nairobi, Kenya, 21 September 2015. Nairobi's Westgate Mall, which saw 67 people killed when it was attacked by Somalia's Islamist militant group al-Shabab on 21 September 2013, has seen hundreds of shoppers visiting the upscale mall after it was reopened for business on 18 July 2015 since the attack amid tight security. EPA/DANIEL IRUNGU

Καμία εκδήλωση και στις δύο γιορτές δεν προκειται να πραγματοποιηθεί στη Σομαλία για φέτος.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας απαγόρευσε την Τετάρτη τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι, καθώς υπάρχει φόβος ότι τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθέσεις εκ μέρους των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ.

“Όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αντίθετες με την ισλαμική κουλτούρα και μπορεί να βλάψουν την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας”, είπε στους δημοσιογράφους ο Σέιχ Μοχάμεντ Χαΐροφ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων.

“Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκδήλωση”, συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να βάλουν τέλος σε ενδεχόμενους εορτασμούς.

Ο Σέιχ Μπουρ Μπαρούντ Γκουρχάν, του Ανωτάτου Θρησκευτικού Συμβουλίου της Σομαλίας, εξήγησε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν την οργή των Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Πέρσι οι Σεμπάμπ είχαν εξαπολύσει επίθεση, ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Η Σομαλία, που είχε απαγορεύσει τα Χριστούγεννα και το 2013, ακολουθεί το ισλαμικό ημερολόγιο και δεν αναγνωρίζει την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του έτους. Στη χώρα δεν ζουν πλέον παρά ελάχιστοι χριστιανοί. Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου υπάρχει ένας καθεδρικός ναός που είχε χτιστεί από Ιταλούς Καθολικούς, αλλά καταστράφηκε σε έναν βομβαρδισμό.

Οι ξένοι διπλωμάτες, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που ζουν σε ένα κλειστό συγκρότημα κοντά στο αεροδρόμιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτρέπεται να οργανώνουν ιδιωτικές γιορτές.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα χώρες που έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα