Μια ανάσα από τη νίκη στην Ουκρανία ο Πούτιν;

Μια ανάσα από τη νίκη στην Ουκρανία ο Πούτιν;

Η Ουκρανία καταρρέει στρατιωτικά και οικονομικά ενώ η Δύση εμφανίζεται πιο διχασμένη από ποτέ.

Στη Μόσχα έφτασαν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Στόχος του γαλλογερμανικού άξονα είναι να πείσουν τη Ρωσία να υποστηρίξει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, με βάση τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το σχέδιό τους είναι μάλλον δύσκολο να επιτύχει. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει πια μη αναστρέψιμη.

Με την Ευρώπη να αρνείται την οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης, η Ουκρανία δείχνει έτοιμη να χάσει οριστικά τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές. Πέρα από τα στρατιωτικά, το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στον τομέα της οικονομίας. Η Ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7% το προηγούμενο έτος ενώ για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της τάξης του 4%. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς μοιάζουν, υπό αυτές τις συνθήκες, να μην αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το τελευταίο χτύπημα για την Ουκρανική οικονομία ήρθε την Πέμπτη. Η γρίβνα, το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε στο μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου, ύστερα από την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας της χώρας να συνεχίσει την στήριξη σε αυτό.

Σε όλη αυτή την κατάσταση η Δύση εμφανίζεται διχασμένη. Από την πλευρά της Ευρώπης η αντίδραση εκφράζεται με καταδικαστικές δηλώσεις και οικονομικές κυρώσεις. Μια στάση που τραυμάτισε μεν την οικονομία της Ρωσίας, μαζί με τις επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά έπληξε και την ίδια την Ευρώπη, ύστερα από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές προϊόντων.

Στον αντίκτυπο των τελευταίων επιθέσεων στη Μαριούπολη, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να απειλήσει με επέκταση των οικονομικών κυρώσεων. Ωστόσο, ήδη έκαναν την εμφάνισή τους ρήγματα πάνω στην λογική των μέτρων, με χαρακτηριστική την αντίδραση της Ελλάδας λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται σκεπτικές για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων. Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έβανς, δήλωσε προβληματισμένος πως οι αποφάσεις «δεν έφεραν την αλλαγή στάσης που επιθυμούσαμε να δούμε από τη Ρωσία». Παρά τις ευλογίες της Αμερικής στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόσο τα δύο σώματα της Βουλής που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και ο νέος υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα την αντίδραση της Δύσης, στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανική πλευρά.

Η στάση της Ευρώπης, με προεξέχουσα τη Γερμανία, είναι να απορρίπτει τη στρατιωτική εμπλοκή καθώς θεωρεί πως αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση. Από την πλευρά της η Αμερική φαίνεται έτοιμη να κλιμακώσει την στάση της και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, αν και απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή, δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και η Αμερική να σταθούν σθεναρά απέναντι στη Ρωσία. «Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, σαν σύνολο, πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας αυτή την περίοδο. Η Ουκρανία χρειάζεται την οικονομική μας υποστήριξη και βοήθεια καθώς συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.»