Μια διαφορετική συμφωνία για τον Νεϊμάρ

Μια διαφορετική συμφωνία για τον Νεϊμάρ

Συνεργασία με το PayPal και μια φιλανθρωπική οργάνωση για το νερό για όσους έχουν ανάγκη, αλλά και για τη δημόσια εικόνα του.

του Τζέικ Τερτλ

Κάθε τέσσερα χρόνια, όλος ο κόσμος συντονίζεται για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να δει όχι μόνο τις ομάδες, αλλά και μεμονωμένους παίκτες που διαπρέπουν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, που πραγματοποιείται φέτος στη Βραζιλία, συγκεντρώνει δισεκατομμύρια τηλεθεατές στις τηλεοράσεις τους. Πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό σε ζωντανή σύνδεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική. Φέτος, το Παγκόσμιο Κύπελλο αναμένεται να κοστίσει στη Βραζιλία περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο νεότερος μεγάλος αστέρας του παιχνιδιού τυχαίνει να είναι ντόπιος.

Ο Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σε απόσταση περίπου 250 μίλια από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου φέτος διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μάνατζέρ του είναι ο πατέρας του, ένας πρώην επαγγελματίας παίκτης ποδοσφαίρου, ο οποίος βοήθησε το Νεϊμάρ να υπογράψει ένα τεράστιο συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα. (Ο 22-χρονος καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα Fortunate 50 2014 των καλύτερα αμειβομένων ποδοσφαιριστών.)

Όπως κάθε παγκόσμιος αθλητικός αστέρας, ο Νεϊμάρ λαμβάνει μερίδιο από διαφημιστικές συμφωνίες, με εταιρείες όπως η Nike, η Panasonic και η Volkswagen. Αλλά τώρα ο Βραζιλιάνος αστέρας συμφώνησε σε ένα διαφορετικό είδος συνεργασίας. Έχει υπογράψει συμφωνία με το PayPal και την Waves for Water, μια ομοσπονδιακά πιστοποιημένη ΜΚΟ που εδρεύει στην Καλιφόρνια, για να φέρει καθαρό νερό σε φτωχές περιοχές της Βραζιλίας. «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη συνεργασία με το PayPal για την υποστήριξη της Waves for Water,» ανέφερε ο Νεϊμάρ σε μια δήλωση. «Μέσα από αυτή την καμπάνια ελπίζω ότι μπορούμε να αγγίξουμε τις ζωές των ανθρώπων με ουσιαστικό τρόπο και να συγκεντρώσουμε αρκετά κεφάλαια για να φέρουμε ασφαλές, καθαρό νερό στις κοινότητες που έχουν ανάγκη σε όλη την αγαπημένη μου Βραζιλία.» Στην ιστοσελίδα competitionforgood.com, οι οπαδοί μπορούν επίσης να κάνουν και οι ίδιοι δωρεές στην Waves for Water – χρησιμοποιώντας το PayPal, φυσικά.

Υπάρχει ένα κόλπο στη διαδικασία δωρεών, που έχει ως στόχο τους πιο φανατικούς οπαδούς του fútbol: η χώρα καταγωγής του κάθε δωρητή θα προσδιορίσει το μέρος όπου θα πάνε τα χρήματα. Για παράδειγμα, οι δωρεές που γίνονται από τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για να αγοραστούν φίλτρα για το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου διαμένει η ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Και μέχρι τις 22 Ιουνίου οι φίλαθλοι μπορούν να υποβάλουν προσφορά στο eBay για τα είδη που έχουν την υπογραφή του Νεϊμάρ. Τα κεφάλαια θα πάνε κατευθείαν στην Waves for Water, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει φίλτρα νερού. Κάθε φίλτρο κοστίζει 50 δολάρια και μπορεί να προσφέρει ένα εκατομμύριο γαλόνια φρέσκου νερού.

Ο Νεϊμάρ και η Waves for Water έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, καθώς η ΜΚΟ έχει κάνει πολλή δουλειά στη Βραζιλία. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο τους έχουν αποδυθεί σε ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Όσοι συμμετέχουν λένε ότι η συμμετοχή του PayPal κατέστησε δυνατό το έργο. Οι ΜΚΟ συχνά δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια σε μεγάλη κλίμακα, αλλά ποντάρουν στην αναγνώριση του εμπορικού σήματος και τη δύναμη μιας προσωπικότητας όπως ο Νεϊμάρ για να ξεπεράσουν τέτοια εμπόδια. «Η Παγκόσμια δημοτικότητα και η γοητεία του Νεϊμάρ παρέχουν παγκόσμια δημοσιότητα σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ το PayPal είναι το όχημα μέσω του οποίου είναι δυνατή αυτό το εγχείρημα,» λέει ο Μίσα Σερ, διευθυντής της MediaCom Sport, ενός οργανισμού που χειρίζεται μέρος των εμπορικών δικαιωμάτων του Νεϊμάρ. Ο Νεϊμάρ παρέχει τη φήμη, το PayPal την πλατφόρμα, και η Waves for Water την υποδομή για αυτό το είδος του έργου. «Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι συνεργασίες,» προσθέτει ο Σερ.

Φυσικά, η χρονική στιγμή είναι επίσης κατάλληλη, δεδομένου ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δώσει σε αυτή τη συνεργασία παγκόσμια δημοσιότητα. Ο Ματ Γκρομάντα, επικεφαλής παγκόσμιας διαχείρισης διάθεσης προϊόντων στο PayPal, λέει ότι το PayPal και η Waves for Water εργάζονται εδώ και καιρό από κοινού για καταφέρουν να βρουν τρόπο για το πώς «να φέρουν καθαρό νερό για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.» Προσθέτει ότι το PayPal, το οποίο έχει 148 εκατομμύρια πελάτες σε 203 χώρες, «εκμεταλλεύεται τον πυρετό του ποδοσφαίρου για να εμπνεύσει τον καθένα να αναλάβει δράση.»

Για όλη τη βοήθεια που προσφέρει η φήμη του Νεϊμάρ στο εγχείρημα αυτό, ο Νεϊμάρ δεν πρόκειται να πληρωθεί, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές. Από την άποψη αυτή, η συμφωνία αυτή δεν είναι μια συνήθης διαφημιστική συμφωνία. Ο Νεϊμάρ συμφώνησε σε αυτήν τη συνεργασία μόνο ως ανθρωπιστική προσπάθεια. Αλλά οι δημόσιες σχέσεις που θα αποκομίσει από αυτή τη συμφωνία σίγουρα δεν βλάπτουν.

Οι διαφημιστικές συμφωνίες με αθλητές όλο και αυξάνονται. Ολοένα και περισσότερο, διασημότητες επιλέγουν να πάρουν μετοχικό κεφάλαιο σε εταιρείες, και όχι χρήματα ή εξοπλισμό (βλ: LeBron James και Beats, Lindsey Vonn και Playmaker, μια εταιρεία με βιταμίνες, Vernon Davis και D1 Sports, μια αλυσίδα γυμναστηρίων). Η κίνηση του Νεϊμάρ πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Ένας αθλητής συνεργάζεται με μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση, που δεν συνδέεται με χρήματα, για να υποστηρίξει ένα σκοπό που ο ίδιος θεωρεί άξιο.

Ο Τζον Ρόουζ, ιδρυτής της Waves for Water, το θέτει απλά: “[Ο Νεϊμάρ είναι] παθιασμένος με αυτό,» λέει. «Έχουμε κάνει πολλαπλές συνεργασίες και έργα μαζί, και καταλαβαίνει τη σημασία του ποιός είναι.»

Για τους περισσότερους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, ο Νεϊμάρ είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής από τη Βραζιλία. Για τον Νεϊμάρ, σαφώς οι δύο τελευταίες λέξεις είναι οι πιο σημαντικές.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι… «παράξενοι» του Μουντιάλ

Τα αεροπλάνα του Μουντιάλ

Τα δέκα «αγαπημένα» ποδοσφαιρικά αστέρια των χορηγών