Μια δημοσιονομική «βόμβα» 2 δισ. ευρώ που δεν περίμενε η κυβέρνηση

Μια δημοσιονομική «βόμβα» 2 δισ. ευρώ που δεν περίμενε η κυβέρνηση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δικαστές «κατεδαφίζουν» μνημονιακούς νόμους και προκαλούν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Άλλη μια «βόμβα» στα κρατικά ταμεία βάζει μετά το ΣτΕ (αποφάσεις για ένστολους, καθηγητές, κ.α) και το Μισθοδικείο. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων οι οποίες ,σύμφωνα με την απόφαση του, πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση σε προσφυγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας και θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για τις υπόλοιπες προσφυγές που έχουν γίνει και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί .

Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, την ώρα που στο δημόσιο διάλογο γίνεται συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα επιλέξει μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ή θα χρειαστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις αυτές ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης άνω των δύο δισ. ευρώ, μόνο για επιστροφή αναδρομικών.

Μεγαλύτερο είναι το δημοσιονομικό βάρος αν υπολογιστούν και οι μηνιαίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα πρέπει να καταβληθούν με την οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος που φυσικά βασίζεται στα προ μνημονίων επίπεδα.

Η δημοσιονομική βόμβα ενισχύθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Μισθοδικίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και αυτές πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012.

Να σημειωθεί ότι το κόστος των αποφάσεων του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, καθώς το ύψος των συντάξεων είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων.

Κατά συνέπεια και η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με το βαθμό και την προϋπηρεσία.

Αναδρομικά 65 μηνών θα πάρουν οι ένστολοι

Επιπλέον αυξήσεις συντάξεων από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 65 μηνών, που ξεκινούν από 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στις 10.790 ευρώ για τους ανώτατους, εντέλλεται να καταβάλει η κυβέρνηση σε όλους τους απόστρατους, με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την οποία δίδει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012.

Η αναπροσαρμογή, έστω τμηματικά, πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017.