Μια …δόση καλών ειδήσεων: Η Pfizer ενισχύεται μετά τα νέα για δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Μια …δόση καλών ειδήσεων: Η Pfizer ενισχύεται μετά τα νέα για δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Photo:
Περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά πιθανά εμβόλια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δοκιμές από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

του Rey Mashayekhi

Η μετοχή της Pfizer σημείωσε πολύ σημαντική άνοδο στα μέσα της εβδομάδας περισσότερο, αφότου η εταιρεία ανέφερε θετικά αποτελέσματα στις αρχικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19.

Η δοκιμή, την οποία διεξάγει η Pfizer μαζί με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech, διαπίστωσε ότι το πιο εξελιγμένο από τέσσερα υποψήφια εμβόλια που εξετάζονται «είναι σε θέση να παράγει εξουδετερωτικές αντιδράσεις αντισωμάτων στους ανθρώπους» κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech, Ugur Sahin.

Ενώ ορισμένα από τα άτομα στη δοκιμή παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του «χαμηλού πυρετού», μετά τη λήψη δόσεων του εμβολίου, η Pfizer είπε ότι «δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» ως αποτέλεσμα της δοκιμής.

Τα θετικά νέα ίσως οδηγήσουν σε πιο εκτεταμένες δοκιμές για το εμβόλιο που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έως και 30.000 άτομα, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech. Αυτές οι δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, εν αναμονή της έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς.

Εν τέλει, οι φαρμακοβιομηχανίες θα ήταν σε θέση να παρασκευάσουν «έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του 2020 και πιθανώς περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021», ανέφεραν.

Η Pfizer και η BioNTech δεν είναι οι μοναδικές εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων που εργάζονται επί του παρόντος σε ένα προληπτικό εμβόλιο για τον COVID-19. Περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά πιθανά εμβόλια είτε βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές σε ανθρώπους είτε αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές αυτές.

Πηγή: Fortune.com