Μια ελληνική εφαρμογή αλλάζει την ηλεκτρονική ενημέρωση

Μια ελληνική εφαρμογή αλλάζει την ηλεκτρονική ενημέρωση

Η ομάδα Ελλήνων ερευνητών της SciFY δημιούργησε τη NewSum, μια πρωτοποριακή ειδησεογραφική εφαρμογή.

Στη σημερινή εποχή η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, όταν αυτός υπάρχει, καθώς και του πλήθους των πληροφοριών που δέχεται σε καθημερινή βάση.  Αναμφίβολα όλοι θέλουν να είναι ενημερωμένοι για όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, ωστόσο, λίγοι έχουν το χρόνο για να το καταφέρουν. Έλληνες ερευνητές από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία πληροφορικής SciFY, δημιούργησαν μια εφαρμογή, η οποία προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να διαβάζουν γρήγορα και δωρεάν, από πολλές πηγές και σε μία σελίδα, μία περίληψη όλων των τελευταίων εξελίξεων για τα νέα που τους ενδιαφέρουν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσω του NewSum, έτσι ονομάζεται η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, laptop και desktop, πραγματοποιείται άμεση ενημέρωση, χωρίς ενοχλητικά διαφημιστικά banners, η οποία αφορά σε θεματικές ενότητες όπως την πολιτική, τον αθλητισμό, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του NewSum έγινε το 2001 και αποτέλεσε το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των ιδρυτών της SciFY, όταν ήταν ακόμα ερευνητής στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, το Δημόκριτο. Έντεκα χρόνια αργότερα το NewSum κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην αγορά, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια πρωτότυπη εφαρμογή, για μια δεξαμενή άντλησης ειδησεογραφικών πληροφοριών από πολλές διαδικτυακές πηγές που παρέχει στον αναγνώστη μια σύνοψη των σημαντικότερων ειδήσεων, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση του να χάνει πολύτιμο χρόνο διαβάζοντας ειδήσεις άνευ ουσίας και περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίληψη της κάθε είδησης υπάρχει παραπομπή στο αρχικό άρθρο και στην ιστοσελίδα από την οποία αντλήθηκαν οι σχετικές πληροφορίες, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να βρει περισσότερα στοιχεία για κάτι που του κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα, το NewSum είναι βασισμένο σε προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, (δηλαδή συστήματα πληροφορικής που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς) και μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές γλώσσες. Μάλιστα αυτό το διάστημα η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών επεξεργάζεται την έκδοσή της πλατφόρμας σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων γερμανικά, γαλλικά, αραβικά και κινέζικα. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης θα έχει πολυφωνική ενημέρωση και θα μπορεί να συγκρίνει την εγκυρότητα μιας πληροφορίας ιδωμένη από το πρίσμα πολλών και ανεξάρτητων μεταξύ τους μέσων ενημέρωσης.

Αυτό αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του NewSum έναντι αντίστοιχων πλατφορμών που κυκλοφορούν στην αγορά. Το γεγονός δηλαδή ότι εδώ και ενάμιση χρόνο που έχει τεθεί σε λειτουργία, εξακολουθεί να είναι η μόνη εφαρμογή που κάνει αυτόματα εξαγωγή περιλήψεων από πολλές πηγές και μάλιστα σε δύο γλώσσες, αγγλικά και ελληνικά.