Μια φορά κι έναν καιρό, Facebook και Twitter έμπαιναν στο Χρηματιστήριο

Μια φορά κι έναν καιρό, Facebook και Twitter έμπαιναν στο Χρηματιστήριο

Η ιστορία των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών των δύο μεγαλύτερων social media του πλανήτη.

Της Έριν Γκρίφιθ

Μην ξεγελιέστε από το δράμα στην απόδοση της πρώτης ημέρας. Μεγαλύτερη σημασία έχει το τι έκαναν η Facebook και η Twitter μετά την αρχική δημόσια εγγραφή.

Όπως και να το δει κανείς, η ΑΔΕ του Facebook ήταν μια αποτυχία.

Μια εβδομάδα πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή τον Μάιο του 2012, η General Motors απέσυρε μια συμφωνία 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε προϋπολογίσει, δηλώνοντας ότι οι διαφημίσεις στο Facebook δεν λειτουργούσαν. Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η εταιρεία δε θα κέρδιζε αρκετά χρήματα από τις διαφημίσεις σε κινητές συσκευές. Οι ρυθμιστικές αρχές ασκούσαν πιέσεις στην εταιρεία σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρακτική της εταιρείας για έσοδα από κινητές συσκευές.

Τη μέρα της ΑΔΕ, κάποιες τεχνικές δυσλειτουργίες στο Nasdaq καθυστέρησαν την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής, δημιουργώντας μαζική σύγχυση μεταξύ των επενδυτών. Η μετοχή έκλεισε στα 38,23 δολάρια, λιγότερο από 1% υψηλότερα από την αρχική της αποτίμηση.

Η δημόσια εγγραφή της Twitter, ανταγωνίστριας της Facebook, ήταν εντελώς διαφορετική. Όταν η μετοχή της Twitter ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το Νοέμβριο του 2013, η ΑΔΕ προχώρησε άψογα, και η μετοχή της έκλεισε στα 44,90 δολάρια, ενισχυμένη κατά 73%.

Αυτά που συνέβησαν στη συνέχεια αποδεικνύουν ότι όλος ο θόρυβος σχετικά με την ΑΔΕ φανερώνει πολύ λίγα για την αξία μιας εταιρείας ή τη μελλοντική τιμή της μετοχής της. Μετά από ένα δύσκολο πρώτο έτος, η μετοχή της Facebook ανέκαμψε απότομα, διαπραγματευόμενη τελευταία στα 76 δολάρια. Κατέγραψε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη το προηγούμενο έτος. Τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Σέριλ Σάντμπεργκ, παραμένουν οι κορυφαίοι στον κλάδο της τεχνολογίας. Σε αντίθεση, η Wall Street γρήγορα βαρέθηκε την Twitter μετά την υποδειγματική της ΑΔΕ: Οι μετοχές της, μετά από μια άνοδο 282% σε σχέση με την αρχική τους τιμή, έπεσαν πάλι στην τιμή απ’ όπου ξεκίνησαν.

Για τους επενδυτές, η αντίληψη για την πορεία μιας εταιρείας πάντα έχει την ίδια σπουδαιότητα όπως και τα θεμελιώδη μεγέθη της. Όμως, οι αντίστροφες ιστορίες των ΑΔΕ της Facebook και της Twitter δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, μιλά η απόδοση ενώ ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί εξασθενεί.
Η Facebook αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με τις δραστηριότητές της στον κλάδο των κινητών το 2012. Κατά τη στιγμή της ΑΔΕ, η Facebook δεν είχε σημαντικά έσοδα από τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των κινητών συσκευών. Σήμερα, η εταιρεία έχει σταθεροποιηθεί: Τα έσοδα από τον κλάδο των κινητών αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των εσόδων του Facebook πέρυσι, συνολικού ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιθετική ανάκαμψη ήταν πιο σημαντική για τους επενδυτές από τις τεχνικές αδυναμίες του χρηματιστηρίου στο οποίο επέλεξε να διαπραγματεύονται οι μετοχές της εταιρείας.

Η ΑΔΕ της Twitter μπορεί να ξεκίνησε ομαλά, αλλά τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται λίγο αργότερα. Παρά τη ραγδαία επιτάχυνση των εσόδων, ο ρυθμός αύξησης των νέων ενεργών χρηστών της Twitter κάθε μήνα επιβραδύνθηκε – σε λιγότερο από 4%, στους 241 εκατομμύρια χρήστες, στο πρώτο τρίμηνο ως εισηγμένη εταιρεία, και μέχρι και 1,4% σε ένα πρόσφατο τρίμηνο – κάνοντας τους επενδυτές να φοβούνται ότι το Twitter μπορεί να μην είναι το mainstream προϊόν που υποσχόταν η υψηλή αποτίμηση της εταιρείας. (Μόλις το 36% των χρηστών του Twitter έχει καθημερινή πρόσβαση, σύμφωνα με το Pew, πολύ κάτω από το 70% του Facebook). Η αποχώρηση κορυφαίων στελεχών το 2014 – του εκτελεστικού διευθυντή Αλί Ρογκάνι, του οικονομικού διευθυντή Μάικ Γκούπτα και πολλών αντιπροέδρων, τρόμαξε περαιτέρω τους επενδυτές.

Τελευταία η Twitter φαίνεται να ανακάμπτει. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων τριμήνων, που ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο, αποκάλυψαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα, συρρίκνωση των ζημιών, ένα κύμα νέων προϊόντων, ενδιαφέρουσες νέες συνεργασίες καθώς και ένα σχέδιο για αποκόμιση κέρδους από τους αποσυνδεδεμένους χρήστες. Η Wall Street αντέδρασε θετικά, επιβραβεύοντας την Twitter με μια από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες ημερήσιες αυξήσεις στην τιμή της μετοχής της.