Μια ιδιαίτερη ελληνική παρουσία στον κόσµο των mega yachts

Μια ιδιαίτερη ελληνική παρουσία στον κόσµο των mega yachts
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η MVS υλοποιεί και τα πιο απαιτητικά projects διεθνώς και έχει ήδη σαλπάρει προς ακόμη σπουδαιότερους προορισμούς.

Στον κόσμο των mega yachts οι απαιτήσεις ξεφεύγουν από τα συνηθισµένα. Άλλωστε, το πελατολόγιο υπερπολυτελών θαλαµηγών άνω των 30 µέτρων αποτελεί µια πολύ περιορισµένη και άκρως απαιτητική κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν ιδιαίτερα και µοναδικά αποτελέσµατα, όταν µιλάµε για την κατασκευή των εσωτερικών τους χώρων. Παραδοσιακοί «παίκτες» αυτού του κλάδου προέρχονται από χώρες µε προηγµένη τεχνογνωσία και πολύ «βαριά» ατζέντα. Σε αυτήν την κατηγορία-ελίτ καταφέρνει να ξεχωρίσει µια εταιρεία µε ελληνική ταυτότητα και πολυεθνικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για την MVS, την επιχείρηση που «σάλπαρε» το 2006 από τον Μάριο Στεργίου και τον Στέφανο Μάνο και κατάφερε σε ελάχιστα χρόνια να επεκτείνει θεαµατικά το πελατολόγιό της, να κερδίσει τον ανταγωνισµό από Ολλανδία και Γερµανία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ακόµη και στον κόσµο του real estate.

Μέχρι σήµερα, στο πελατολόγιο της MVS περιλαµβάνονται Έλληνες εφοπλιστές, βαθύπλουτοι Σαουδάραβες, Ρώσοι και Αµερικανοί κροίσοι, µε το συγκριτικό της πλεονέκτηµα να εντοπίζεται στον συνδυασµό εντελώς διαφορετικών πρώτων υλών οι οποίες διαµορφώνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσµατα των σχεδίων ορισµένων από τους σπουδαιότερους designers του κόσµου, όπως οι Terence Disdale, Francesco Paszkowski και Andrew Winch. Η επέκταση σε Αµβούργο και Λονδίνο, η αύξηση του εργατικού δυναµικού σε άνω των 130 εργαζόµενων και ο αυξανόµενος κύκλος εργασιών, ο οποίος το 2018 ξεπέρασε τα 9 εκατ. ευρώ, είναι µόνο µερικά από τα στοιχεία τα οποία συνοδεύουν τη θεαµατική ανάπτυξη της MVS. Σήµερα τα ηνία της επιχείρησης έχουν περάσει στις νέες γενιές. Οι υπεύθυνοι της MVS  Αµβούργου Αλέξανδρος Στεργίου (35) και Jan Schmidt (36), καθώς και ο υπεύθυνος εργοστασίου MVS στη Γερµανία-Ostfriesland, Marten Reinders (29), µίλησαν στο Fortune για τον τρόπο µε τον οποίο πορεύονται σε αυτόν τον ιδιαίτερο κλάδο.

Ο Αλέξανδρος Στεργίου Photo:
Ο Αλέξανδρος Στεργίου

Η MVS δραστηριοποιείται στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εσείς ανήκετε στην ηγετική ομάδα της MVS και συγκεκριμένα ηγείστε του γραφείου στο Αμβούργο. Ως young leaders της εταιρείας, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

ΑΣ: Όπως ισχύει για κάθε εταιρεία, έτσι και για εµάς οι προκλήσεις είναι πολυεπίπεδες και απαιτούν µια ευρεία γκάµα δεξιοτήτων. Οι προτεραιότητες και το πού εστιάζουµε κάθε φορά µπορεί να αλλάζουν ανάλογα µε τις περιοδικές ανάγκες και τους στόχους της εταιρείας, αυτό όµως που παραµένει σταθερό είναι το resources management. Η διαχείριση, η οργάνωση και το να αντιµετωπίζουµε κάθε µέρα σαν την πρώτη, µε την ενέργεια και τον ενθουσιασµό που συνεπάγεται αυτό για τους συναδέλφους µας, είναι το πιο καίριο από τα καθήκοντά µας, σίγουρα, δε, αυτό που απαιτεί διαρκώς την προσοχή µας.

Ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη είναι τεράστιος. Τι διαφορετικό ήρθε να προσφέρει η MVS στην αγορά; Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας;

JS: Δραστηριοποιούµαστε σε µια niche αγορά, η οποία, αν και παραδοσιακή ως προς τις διαδικασίες και τις µεθόδους εργασίας, απαιτεί ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο γνώσης και εγρήγορσης σε ό,τι αφορά το R&D και την καινοτοµία. Η συγκριτικά πιο ευέλικτη δοµή που διαθέτουµε µας επιτρέπει να έχουµε διευρυµένη ποικιλία πόρων σε σχέση µε τους ανταγωνιστές µας, γεγονός που µας κάνει, γενικώς, πιο εφευρετικούς και ανταγωνιστικούς.

Επιπλέον, ήδη επενδύουµε  στο πλαίσιο του σχετικού προσανατολισµού µας, στην «ψηφιοποίηση» των εσωτερικών µας διαδικασιών ως προς, µεταξύ άλλων, το engineering, το project management, την παραγωγή και τις αγορές, καθώς πιστεύουµε ότι αυτός ο µετασχηµατισµός θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα στηρίξουν τη διαρκή εξέλιξη της εταιρείας µας, καθιστώντας την ταυτόχρονα καλά εξοπλισµένη για τη διαχείριση των µελλοντικών προκλήσεων.

Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας σας;

ΑΣ: Τόσο το όραµα όσο και οι αξίες της εταιρείας µας δεν συνιστούν απλώς απαραίτητο µέρος της µακροπρόθεσµης στρατηγικής µας, αλλά καθορίζουν καθηµερινά τις αποφάσεις και τις ενέργειές µας. Όραµά µας είναι να γίνουµε η κορυφαία εταιρεία εσωτερικών χώρων παγκοσµίως, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη µιας κοινότητας διαφορετικών ατόµων, που όµως έχουν κοινό πάθος για την εκτέλεση σύνθετων projects µέσω της συνεργασίας και της καινοτοµίας.

Η ομάδα της MVS στη Γερμανία απαρτίζεται από νέους ανθρώπους από πέντε  διαφορετικές εθνικότητες. Πόσο βοηθάει αυτό το διεθνές προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη της εταιρείας;

ΑΣ: Πιστεύουµε πως αυτή η ένωση διαφορετικών ανθρώπων παίζει σηµαντικό ρόλο στη δύναµη της εταιρείας µας. Μέσω αυτής, πολυάριθµα οφέλη εξασφαλίζονται σε κάθε επίπεδο της λειτουργίας µας, η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών είναι απρόσκοπτη και, παράλληλα, τόσο η καινοτοµία όσο και η δηµιουργικότητα υποστηρίζονται ολιστικά. Επιπλέον, η εταιρεία κάνει στοχευµένες επενδύσεις σε ατοµικά ή οµαδικά προγράµµατα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Ανάλογα µε τις ανάγκες που προκύπτουν και αφού εκτιµήσουµε την υπάρχουσα δυναµική, προσπαθούµε να ενισχύσουµε και άλλο τις συλλογικές ικανότητές µας, για να πετύχουµε το όραµά µας.

Ο Jan Schmidt
Ο Jan Schmidt

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

JS: Τα βασικά κριτήρια επιλογής πιθανών συνεργατών είναι δύο. Πρώτα απ’ όλα, αναζητούµε ανθρώπους που αφενός µοιράζονται τις ίδιες αξίες µε εµάς και αφετέρου πιστεύουν στο όραµα της εταιρείας. Έπειτα, προσπαθούµε να εντάσσουµε στο δυναµικό άτοµα που συµπληρώνουν τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας οµάδας και τα οποία ταυτόχρονα ταιριάζουν στην κουλτούρα της εταιρείας µας.

Τα θέματα του sustainability, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τον κλάδο σας, σε ό,τι αφορά στην κατασκευή των θαλαμηγών και των υλικών που χρησιμοποιούνται ή στα απόβλητα των ωκεανών;

ΑΣ – JS: Τα θέµατα που άπτονται του περιβάλλοντος αποτελούν αναµφισβήτητα προτεραιότητα στην ατζέντα της βιοµηχανίας και ήδη έχουν επηρεάσει σε βάθος τις συνθήκες εργασίας. Εµείς, στην MVS, δίνουµε µεγάλη έµφαση στη σηµασία της κατασκευής υπό όρους περιβαλλοντικής απόκρισης. Ιδίως µέσω των σχεδιαστικών µεθόδων και των παραγωγικών διαδικασιών, προσπαθούµε διαρκώς να δηµιουργούµε νέες κατευθύνσεις, που θα οδηγούν σε ένα όλο και πιο βιώσιµο αποτέλεσµα. Δεδοµένου, δε, ότι ασχολούµαστε περισσότερο µε την κατασκευή εσωτερικών χώρων yachts, η στοχευµένη χρήση των υλικών και η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζωτικής σηµασίας στα συστήµατα προµηθειών και λειτουργίας µας.

Επιπλέον, τα βασικά µέρη αυτής της βιοµηχανίας, δηλαδή τα ναυπηγεία και οι σχεδιαστές, ασχολούνται πολύ ενεργά µε το θέµα. Έτσι, βλέπουµε να εγείρονται νέες τάσεις, όπως η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την πλεύση των yachts, η εφαρµογή αυστηρότερων µορφών ελέγχου στα συστήµατα διαχείρισης αποβλήτων τους, καθώς και ο σχεδιασµός ειδών λαµβάνοντας υπόψη τη χρήση εναλλακτικών υλικών.

Τι περιλαμβάνει το business plan για το 2020 και ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

JS: Δύο είναι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι µας για το 2020: να αυξήσουµε τα συµβόλαια που διαχειριζόµαστε κατά περίπου 20% σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο µέσω της διαφοροποίησης των projects µας και να προχωρήσουµε κι άλλο την «ψηφιοποίηση», ώστε να µπορούµε να ξεκινήσουµε την εφαρµογή της στο α’ τρίµηνο του 2021.

Σε έναν ορίζοντα πενταετίας, θέλουµε να επιτύχουµε αρκετούς συναρπαστικούς στόχους που θα µας επιτρέψουν να πραγµατώσουµε το όραµά µας. Kάποια από τα σηµαντικά ορόσηµα που ήδη διερευνούµε σε βάθος είναι η επέκταση των παραγωγικών µας ικανοτήτων εντός της Γερµανίας, καθώς και η περαιτέρω επέκταση της διεθνούς βάσης των πελατών µας.

Ο Marten Reinders
Ο Marten Reinders

Πώς επηρεάζει ο COVID-19 τη βιομηχανία των mega yachts;

ΑΣ – JS: Αυτή η πανδηµία είναι, πρώτα απ’ όλα, µια ανθρώπινη τραγωδία που επηρεάζει βαθύτατα τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσµο και δοκιµάζει τις αντοχές των κοινωνιών µας. Έχει και θα έχει, αναµφισβήτητα, πολλαπλές επιπτώσεις, µία από τις οποίες είναι οι κλιµακούµενες συνέπειες στην παγκόσµια οικονοµία, µέρος της οποίας είναι η βιοµηχανία των yachts.

Προς το παρόν, τα projects στα οποία εµπλέκεται η εταιρεία µας υλοποιούνται σύµφωνα µε τις νέες συνθήκες, µε µικρές διακοπές, αλλά χωρίς σοβαρές αποκλίσεις. Μια άµεση και αποτελεσµατική αντίδραση εκ µέρους µας είναι ζωτικής σηµασίας. Τι κάνουµε για να καταπολεµήσουµε την ασθένεια, πώς διαµορφώνουµε νέες λειτουργικές προσεγγίσεις και πώς θα προσαρµοστούµε µετά το πέρας αυτής της δύσκολης περιόδου είναι όλα καθοριστικά για τις µακροπρόθεσµες προοπτικές µας.  Είναι βέβαιο, πάντως, ότι η βιοµηχανία του yachting θα επηρεαστεί, αν και έχει επισηµανθεί πως η συγκεκριµένη αγορά θα µπορούσε να παραµείνει σχετικά ανθεκτική σε µία πιθανή παγκόσµια οικονοµική ύφεση. Σε αυτό συνηγορεί η αύξηση στις ενοικιάσεις yachts, που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστηµα, ως αποτέλεσµα της επιθυµίας των ανθρώπων να αποµονωθούν σε αποµακρυσµένες τοποθεσίες, για να προφυλαχθούν από τον ιό. Αν και η διάρκεια και τα αποτελέσµατα αυτής της κρίσης δεν είναι ακόµη ξεκάθαρα και είναι δύσκολο να προβλεφθούν µε ασφάλεια, η επίπτωσή της στις ανθρώπινες ζωές είναι τεράστια. Οι εταιρείες, ωστόσο, οφείλουν να δράσουν άµεσα για να προστατεύσουν τους εργαζόµενούς τους και να είναι προνοητικές για να µετριάσουν τα εντεινόµενα επιχειρηµατικά ρίσκα. Παραµένουµε αισιόδοξοι ότι, όταν όλα αυτά θα είναι πλέον πίσω µας, όλα τα µέρη της βιοµηχανίας του yachting θα είναι έτοιµα και ακόµα πιο πρόθυµα να επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Ηγείστε του εργοστασίου της MVS στη Γερμανία. Είναι η παραγωγή η  «καρδιά» της εταιρείας;  

MR: Το εργοστάσιό µας στη Γερµανία έχει σηµαντικό ρόλο στη µελλοντική ανάπτυξη της MVS. Χρειάστηκε να γίνει µια σηµαντική επένδυση, αλλά στο τέλος της διαδικασίας µπορούµε να εγγυηθούµε την παράδοση του προϊόντος που έχουµε υποσχεθεί. Αυτό σηµαίνει ότι όλες οι σκέψεις, οι συσκέψεις, τα σχέδια, τα δείγµατα, η προετοιµασία κ.ά. οδηγούν στο σηµείο όπου κάθε κατασκευή προσυναρµολογείται επιτυχώς στο workshop µας, ελέγχεται και ετοιµάζεται για παράδοση.

Κάτι που κάνει όλη τη διαδικασία προκλητική και ενδιαφέρουσα, αφού διαρκώς εξελίσσουµε τις διαδικασίες και τη ροή της εργασίας, προκειµένου να κρατάµε την εταιρεία µας σταθερά στην πορεία προς το να γίνει η κορυφαία εταιρεία εσωτερικών χώρων παγκοσµίως.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Αθήνα:

72 άτομα και το εργοστάσιο επεκτείνεται σε 10.000 τ.μ.

Αμβούργο:
Απασχολούνται 18 άτομα.

Λονδίνο:
Απασχολούνται 2 άτομα.

Εργοστάσιο Γερμανίας:

Απασχολούνται 40 άτομα

MVS Σταθµοί

2006 ιδρύθηκε η εταιρεία.

2007 πήραν το πρώτο μεγάλο έργο, ανέλαβαν
το σκάφος του JP Morgan, Jamaica Βay (οι πρώτες δουλειές ήταν σε
Βόρεια Ευρώπη:Γερμανία, Ολλανδία).

2011 ήταν η καθοριστική χρόνια για να περάσει η MVS στο επόμενο βήμα με τη δημιουργία της πρώτης μονάδας στην Ελλάδα (Κρυονέρι).

2012 ιδρύθηκε η MVS GmbH, Γερμανία.

2014 ιδρύθηκε η MVS Interiors UK Ltd, Λονδίνο.

2016 συστάθηκε η MVS EC – εργοστάσιο στη Γερμανία – Ostfriesland.

Πηγή Φωτογραφιών: MVS

Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί