Μια κινεζική σκιώδης τράπεζα είναι το τελευταίο θύμα της κρίσης ακινήτων της χώρας, κηρύσσοντας πτώχευση με χρέος έως και 65 δισ. δολάρια

Μια κινεζική σκιώδης τράπεζα είναι το τελευταίο θύμα της κρίσης ακινήτων της χώρας, κηρύσσοντας πτώχευση με χρέος έως και 65 δισ. δολάρια
The Beijing office of Zhongrong International Trust Co, partly owned by Zhongzhi Enterprise Group, is seen in Beijing on August 17, 2023. (Photo by GREG BAKER / AFP) Photo: AFP
Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Zhongzhi μέσω των θυγατρικών της προσέφερε δάνεια σε προβληματικούς κατασκευαστές και αγόρασε περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η Evergrande.

Του Lionel Lim

Η Zhongzhi Enterprise Group, μια κινεζική σκιώδης τράπεζα με στενούς δεσμούς με τον τομέα των ακινήτων της χώρας, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή. Ο όμιλος δεν έχει πλέον τα μέσα να αποπληρώσει τα χρέη του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λαϊκού Πρωτοδικείου του Πεκίνου, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης της σκιώδους τράπεζας.

Η Zhongzhi φαινόταν επισφαλής από τα τέλη Νοεμβρίου. Σε επιστολή της προς τους επενδυτές, η εταιρεία υπολόγισε τις συνολικές υποχρεώσεις της σε περίπου 420 δισ. έως 460 δισ. γιουάν, ή περίπου 59 δισ. έως 65 δισ. δολάρια, και τα ενσώματα περιουσιακά της στοιχεία σε μόλις 200 δισ. γιουάν (28,2 δισ. δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι η τράπεζα είχε έλλειμμα περίπου 36,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα προβλήματα εμφανίστηκαν ήδη από τον Αύγουστο, όταν μία από τις συνδεδεμένες εταιρείες της τράπεζας έχασε τις πληρωμές σε αρκετές επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν επίσης ποινικές έρευνες κατά της Zhongzhi μόλις λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία προειδοποίησε για το έλλειμμά της στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο ότι η πτώχευση θα ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τον περιορισμό των επιπτώσεων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Zhongzhi στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Οι σκιώδεις τράπεζες της Κίνας τείνουν να λειτουργούν εκτός των κανόνων που διέπουν τις παραδοσιακές τράπεζες της χώρας. Οι οργανισμοί αυτοί συνεργάζονται με πλουσιότερους πελάτες και διευκολύνουν τη μετακίνηση κεφαλαίων από επενδυτές σε κλάδους όπως η ακίνητη περιουσία, τα βασικά εμπορεύματα και άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτά τα σκιώδη τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν συχνά υψηλότερες αποδόσεις από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας. Ο σκιώδης τραπεζικός κλάδος της Κίνας εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Πεκίνο προσπαθεί να τον περιορίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αποκορύφωμά της, η Zhongzhi έλεγχε περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν, ή 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, στην επιστολή του Νοεμβρίου, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ο θάνατος του ιδρυτή της, Xie Zhikun, το 2021 και η επακόλουθη αποχώρηση ανώτερων στελεχών είχαν οδηγήσει σε προβλήματα με την εσωτερική διαχείριση της εταιρείας.

Η Zhongzhi είναι το τελευταίο θύμα της μακροχρόνιας κρίσης ακινήτων στην Κίνα. Κατασκευαστές όπως η China Evergrande Group και η Country Garden Holdings δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να τροφοδοτήσουν ένα κύμα κατασκευών σε όλη την Κίνα. Αλλά οι κανόνες του Πεκίνου για τον περιορισμό του δανεισμού κατέληξαν να προκαλέσουν κρίση ρευστότητας και ένα κύμα αθετήσεων σε ολόκληρο τον κλάδο των ακινήτων. Αυτό, με τη σειρά του, συμπαρέσυρε τις αξίες των ακινήτων της Κίνας, βαθαίνοντας την κρίση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Zhongzhi μέσω των θυγατρικών της προσέφερε δάνεια σε προβληματικούς κατασκευαστές και αγόρασε περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η Evergrande, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομίας της Κίνας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ύφεση. Οι πωλήσεις κατοικιών κατά την περίοδο των εορτών φέτος ήταν επίσης αδύναμες, σημειώνοντας πτώση 26% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση του Reuters που επικαλείται έρευνα της China Index Academy σε 40 πόλεις. Το Πεκίνο έχει δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να αναζωογονήσει τη ζήτηση, όπως η μείωση των απαιτήσεων πληρωμής για να διευκολύνει τα προβλήματα χρηματοδότησης των κατασκευαστών.

Ο δοκιμαζόμενος γίγαντας ακινήτων της χώρας Evergrande, ο οποίος είναι επίσης ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, έχει κληθεί σε ακρόαση για εκκαθάριση σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 29 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com