Μια κρυφή ματιά στις συνήθειες των μεγαλοφυών ανθρώπων

Μια κρυφή ματιά στις συνήθειες των μεγαλοφυών ανθρώπων

Είχε ο Αϊνστάιν πάντα δίκιο; Έκανε ο Στιβ Τζομπς πάντα του κεφαλιού του; Η απάντηση σε όλα είναι όχι. Αλλά τα κατάφεραν.

Δεν έχει σημασία πόσο έξυπνος ή ικανός είναι κάποιος. Σημασία έχει πόσες από τις ικανότητές του καταφέρνει να αξιοποιήσει και πόσο έξυπνα θα φερθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ακόμα και μια μεγαλοφυΐα είναι ικανή να διαπράξει μια ανοησία. Αυτό δεν την κάνει λιγότερο μεγαλοφυΐα, την κάνει όμως λιγότερο επιτυχημένη.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι προς το συμφέρον μας να περιτριγυριζόμαστε από έξυπνους ανθρώπους. Δεν χρειαζόμαστε εκείνους που θα μας ακούν και θα κάνουν ό,τι τους λέμε, αλλά εκείνους που αντιλαμβάνονται την κατάσταση και μπορούν όχι μόνο να εκτελέσουν την αποστολή, αλλά και να βρουν νέους τρόπους και λύσεις για να την κάνουν πράξη.

Πώς θα ξεχωρίσετε τους έξυπνους ανθρώπους και ποιες από τις συνήθειες τους μπορείτε να υιοθετήσετε; Εδώ είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.

Παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Επίσης γνωρίζουν πως τα αποτελέσματα έρχονται μετά από μια σειρά σωστών αποφάσεων. Όχι μερικών, ούτε λίγων. Το να παίρνεις σταθερά καλές αποφάσεις απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση.

Μαθαίνουν από τα λάθη τους

Στη ζωή σχεδόν τα πάντα μαθαίνονται με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά δεν μαθαίνουμε όλοι από αυτά. Οι έξυπνοι άνθρωποι αξιοποιούν τις αποτυχίες τους σχεδόν το ίδιο με τις επιτυχίες τους. Κρίνουν τον εαυτό τους και προσπαθούν καλύτερα την επόμενη φορά.

Δεν τα ξέρουν όλα

Ναι, είναι αστείο το ρητό «εκείνοι που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε», αλλά οι έξυπνοι άνθρωποι δεν χρειάζονται αυτήν τη συνεχή επιβεβαίωση ούτε το παίζουν ξερόλες όλη την ώρα. Μπορούν να καταλάβουν πότε έχουν κάτι να μάθουν και φροντίζουν να το κάνουν.

Περιτριγυρίζονται από έξυπνους ανθρώπους

Οι μικρές ικανές ομάδες πετυχαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο Στιβ Τζομπς ήθελε να έχει λόγο σε όλα, αλλά είχε και γύρω του εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους που τον βοηθούσαν. Το ίδιο έκαναν και εκείνοι με τις δικές τους ομάδες.

Είναι δημιουργικοί και προσαρμοστικοί

Ο άνθρωπος βελτιώνεται συνεχώς και βελτιώνει τις μεθόδους του. Δεν γεννιόμαστε έτοιμοι, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Όσο πιο προσαρμοστικός είναι κάποιος και όσο περισσότερο δημιουργικά χρησιμοποιεί τα δεδομένα και το περιβάλλον του, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.

Έχουν οδηγό τη λογική

Τι είναι αυτό που κάνει μερικούς ανθρώπους να εμμένουν στην άποψή τους όταν όλα γύρω τους δείχνουν το αντίθετο; Χωρίς κριτική σκέψη, λογικά συμπεράσματα, αναζήτηση των αιτιών και την επιστημονική μέθοδο, η ανθρωπότητα θα βρισκόταν ακόμα στον μεσαίωνα.

Δεν ακολουθούν το συρμό

Το πλήθος έχει περίεργα γούστα και ιδέες. Μερικές φορές είναι σαν να έχει πέσει μια συλλογική ανοησία που σκεπάζει τα πάντα. Μόδες, άχρηστα αντικείμενα και συνήθειες, πρακτικές εκτός λογικής δεν γοητεύουν τους έξυπνους.

Δεν ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους

Η αυτογνωσία περιλαμβάνει να γνωρίζεις και μέχρι που φτάνει η τσέπη σου. Εντάξει, όλοι κάναμε τις νεανικές μας απερισκεψίες, αλλά όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ηλικίας και καριέρας είναι ανόητο να θέσουμε σε κίνδυνο τις κατακτήσεις μας επειδή είμαστε απρόσεκτοι στα οικονομικά.

Ο χειρότερος εχθρός τους είναι ο εαυτός τους

Δεν είναι ο κριτής, είναι το κομμάτι εκείνο του εαυτού μας που είναι το αντίθετό μας. Όσο λαμπρό κι αν είναι το ένα κομμάτι, υπάρχει άλλο ένα που δεν είναι καθόλου. Μήπως όμως χρειαζόμαστε αυτόν τον «Φόρεστ Γκαμπ» μέσα μας προκειμένου να λειτουργήσει ο (όποιος) Αϊνστάιν;

Ως επιχειρηματίες, δεν είναι πάντα επιτυχημένοι

Η εξυπνάδα είναι απαραίτητη για να πετύχει κανείς στις business, αλλά δεν εγγυάται και την επιτυχία. Δεν μιλάμε για πρόσκαιρες επιτυχίες ή τύχη. Μιλάμε για διαχρονικά επιτυχημένη διοίκηση με καλά αποτελέσματα. Για αυτά χρειάζεται να είσαι έξυπνος. Τόσο απλά.