Μία μόνο επιλογή έχει η Federal Reserve: Αύξηση επιτοκίου 0,75%, ύφεση και ανεργία

Μία μόνο επιλογή έχει η Federal Reserve: Αύξηση επιτοκίου 0,75%, ύφεση και ανεργία
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε κάθε περίπτωση, μάλλον οδεύουμε προς μια τέταρτη στη σειρά επιτοκιακή αύξηση κατά 0,75%...

Υπό μεγάλη πίεση να αποδείξουν ότι είναι ιδιαιτέρως «σοβαροί» σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ τελούν οι  αξιωματούχοι της Federal Reserve.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συνεχίσουν την επιθετική ρητορική τους σε σχέση με την επιχειρούμενη νομισματική σύσφιξη, αλλά και να παρουσιάσουν μια νέα σειρά προβολών επιτοκίων, που πρόκειται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για τρίτη συνεχή φορά, καθώς προσπαθεί να πατήσει φρένο στην αμερικανική οικονομία. 

Η απόφαση, η οποία θα «ανεβάσει» το κόστος του χρήματος στις ΗΠΑ σε ένα νέο εύρος στόχου από 3% έως 3,25% τουλάχιστον, θα συνοδεύεται από μια νέα «κουκκίδα», που θα αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις των Aμερικανών policy makers μέχρι το τέλος του 2025. 

«Το μήνυμα ενδεχομένως να είναι ότι δεν… βλέπουν τέλος όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων» δήλωσε ο Ίθαν Χάρις, επικεφαλής παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στην Bank of America. Η νέα σειρά προβλέψεων θα περιλαμβάνει επίσης εκτιμήσεις αξιωματούχων για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την ανάπτυξη. (Ο Χάρις είπε ότι οι προβλέψεις της Fed τον Ιούνιο «δεν ήταν αληθοφανείς».)

Τότε, οι προβλέψεις έδειχναν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν σίγουρη για την επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης», σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός θα ετίθετο υπό έλεγχο χωρίς να προκληθεί σημαντική οικονομική ζημιά. 

Οι κουκκίδες 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, η γνωστή γραφική παράσταση της Fed με τις κουκκίδες θα αντικατοπτρίζει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και ενδεχομένως έως το 2023. 

Η Barbara Reinhard, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Voya Investment Management, δήλωσε: «Το διάγραμμα με τις κουκκίδες θα δείξει ότι, μόλις αυξήσουν τα επιτόκια στο τερματικό τους επίπεδο, θα τα αφήσουν εκεί».

Η διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4% το 2022 και να αγγίξει υψηλότερα επίπεδα το 2023. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο οι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα έφτανε στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 3,8% το 2023, πριν υποχωρήσει το 2024. Πλέον, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό θα αυξηθεί οριακά και ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα αναγνωρίσουν ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα δεχτούν μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι προέβλεπαν στην αρχή του καλοκαιριού. 

Τότε, υπολόγιζαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,1% μέχρι το 2024. Επί του παρόντος κυμαίνεται στο 3,7% και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αναμένεται να φτάσει στο 4%. Η κύρια ανησυχία είναι ότι τα προβλήματα στην καμπύλη προσφοράς θα συνεχίσουν να υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα για να τον περιορίσει. 

Από την άλλη, η μείωση του πληθωρισμού στο 4% θα μπορούσε να συμβεί αρκετά εύκολα, αλλά ίσως να είναι «πολύ πιο δύσκολο» ο ρυθμός αύξησης των τιμών να πέσει κάτω από το 3%. 

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον οδεύουμε προς μια τέταρτη στη σειρά επιτοκιακή αύξηση κατά 0,75%…

Ο Raghuram Rajan, ο πρώην διοικητής της Reserve Bank of India, δήλωσε ότι η Fed θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη δοκιμασία εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, ενώ εμφανή «σημάδια αδιαθεσίας» αρχίσουν να εμφανίζονται στην ευρύτερη οικονομία. 

«Πράγματι, υφίσταται μια πολύ προβληματική κατάσταση όταν η οικονομία είναι αδύναμη, αλλά συντρέχουν λόγοι για τους κεντρικούς τραπεζίτες να κάνουν πραγματικά περισσότερα», είπε. «Τότε θα ανακαλύψουμε τον αληθινό χαρακτήρα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ».