Μια «Μονοτονία» αλλιώτικη από τις άλλες

Μια «Μονοτονία» αλλιώτικη από τις άλλες

Το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη εμπνέει την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique.

«Θα γίνουν τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι- η όμοιες στιγμές μάς βρίσκουνε και μας αφίνουν.» Κ.Π. Καβάφης

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique εμπνέεται από το ποίημα Μονοτονία του Κ. Καβάφη και το κείμενο του R.Vaneigem The revolution of everyday life (Η επανάσταση της καθημερινότητας) και δημιουργεί την οπτικοακουστική εγκατάσταση Μονοτονία.  Η εγκατάσταση παρουσιάζεται από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2014 στη Στέγη και εντάσσεται στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από το αρχείο Καβάφη για το 2013-2014.

Το σκεπτικό της ομάδας Medea Electronique για το έργο, συνοψίζεται στα παρακάτω: «Αποδομώντας την έννοια της μονοτονίας,  την καθιστούμε ένα παγκόσμιο μήνυμα μεταφρασμένο σε  έλλειψη ποικιλίας και ενδιαφέροντος, βαρετή επανάληψη και ρουτίνα. Στόχος μας είναι η παρακίνηση του κοινού να συνδέσει πολλαπλές στιγμές σε ένα φαινομενικά μονότονο κύκλο, δημιουργώντας μια ατομική διαδρομή μέσα από το έργο, σπάζοντας έτσι την προσωπική του ‘μονότονη κατάσταση’. Πιστεύουμε στον παραγωγικό διάλογο, πάνω σε αυτόν στηρίζουμε το έργο και σε αυτόν επιδιώκουμε να προσκαλέσουμε τους θεατές. Έναν διάλογο που ελπίζουμε να αλλάξει έστω και για λίγο την προσέγγιση της καθημερινότητας τους».

Μέσα από την απροσδόκητη εγκατάσταση Μονοτονία, επιχειρείται η ρήξη του φαύλου κύκλου της επανάληψης, η πρόκληση του ενδιαφέροντος, η αναζήτηση μιας νέας συνθήκης ζωής. Η μόνη εναντίωση απέναντι στη συνθήκη της επανάληψης φαντάζουν οι ψευδαισθήσεις που ανατρέχουν στην παιδική ηλικία. Τα εμπόδια της ενήλικης ζωής οδηγούν σε μικρές επαναστάσεις ή αλλιώς στην ενδότερη επαναστατική φωνή μας, που έτσι σπάει τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων γεγονότων και οδηγεί σε ταξίδια αναζήτησης.

Η παγκόσμια συνθήκη στην οποία ζούμε μας επιβάλλει μια «μονότονη κατάσταση». Οι «μονότονες  σκέψεις» μας καθορίζουν της καθημερινές μας πράξεις απάθειας που οδηγούν σε αδιάφορη συμπεριφορά. Φτιαχτές ψευδαισθήσεις υλικών στόχων, οδηγούν σε έναν κύκλο γεγονότων που δημιουργούν ένα μονότονο μοτίβο ζωής. Μια ‘μονότονη  κατάσταση’ που εξυπηρετεί τους λίγους, ευνοώντας ένα σύστημα κοινωνικών αποκλεισμών και απομονωμένου περιβάλλοντος.

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα – Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ. Οι Medea Electronique είναι η δημιουργική συνάντηση-συνένωση δραστήριων ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη για το νέο, την τέχνη και την καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr

Διαβάστε ακόμη: Ένα ταξίδι στον κόσμο του Κωνσταντίνου Καβάφη