Mηχανή κωδικοποίησης του Χίτλερ πουλήθηκε στο eBay για 14 δολάρια

Mηχανή κωδικοποίησης του Χίτλερ πουλήθηκε στο eBay για 14 δολάρια

Ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κατορθώματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εθελοντές στο Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών στο Bletchley Park της Βρετανίας ανακάλυψαν έναν εξαιρετικά σπάνιο γερμανικό τηλέτυπο Lorenz στο eBay, στην τιμή των 14 δολαρίων.

«Ένας από τους συναδέλφους μου ανακάλυψε στο eBay ένα γερμανικό τηλέτυπο Lorenz. Αμέσως το αγοράσαμε και το φέραμε στο Essex», δήλωσε ο John Whetter εθελοντής του μουσείου.

Η μηχανή κωδικοποίησης μοιάζει λίγο πολύ σαν μια παλιά γραφομηχανή που τη χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για τη μετάδοση μηνυμάτων. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα το χρησιμοποιούσε ο Αδόλφο Χίτλερ για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με τους στρατηγούς του.

Σύμφωνα με το μουσείο, περίπου 200 μηχανές κωδικοποίησης τύπου Lorenz SZ42 χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η ύπαρξή τους έμεινε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Το μουσείο ζητεί τώρα από τους ανθρώπους να ψάξουν για τον κινητήρα, ένα άλλο βασικό κομμάτι του εξοπλισμού που λείπει και θα ολοκληρώσει τη συσκευή.

«Η μηχανή έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κατορθώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνει ο Whetter.