Μην κλαις για τη Nokia, Φινλανδία!

Μην κλαις για τη Nokia, Φινλανδία!

Να γιατί η εξαγορά της από τη Microsoft -και ο Στίβεν Έλοπ- ίσως αποδειχθούν οι μεγαλύτερες ελπίδες για τη Nokia.

της Μίχαλ Λεβ-Ραμ

Είναι μία λυπητερή μέρα για τη Φιλανδία. Ή μήπως όχι; Ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς και του μέλλοντος της Nokiaβρίσκεται πλέον στα χέρια της Microsoft, κι αυτό είναι κάτι που δε χωνεύεται εύκολα από πολλούς Φιλανδούς. 32.000 εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής τηλεφώνων θα αποτελέσουν μέσα σε μία νύχτα κομμάτι του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Όμως, η καθοδική πορεία της Nokia ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό, και είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να δει άσπρη μέρα, με ή χωρίς τη Microsoft. Η τελευταία εξαγόρασε τους κλάδους συσκευών και υπηρεσιών της εταιρείας, καταβάλλοντας 7,2 δισεκ. δολάρια. Και ίσως αυτή η εξέλιξη να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Nokia να κερδίσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους, ιδιαίτερα αν ο Στίβεν Έλοπ -διευθύνων σύμβουλος της Nokia και πρώην στέλεχος της Microsoft στον οποίον αποδίδονται εν πολλοίς οι εξελίξεις- αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής εταιρείας.

Η Nokia ήταν κάποτε ο νούμερο ένα κατασκευαστής smartphone, όμως πλέον δεν βρίσκεται ούτε καν στην πρώτη πεντάδα. Οι πωλήσεις της σειράς συσκευών Lumia αυξάνονται, όχι όμως με τέτοια ταχύτητα ώστε να αντισταθμίζονται οι απώλειες σε άλλα προϊόντα. Το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα έπεσαν κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η μετοχή της εταιρείας ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και χρόνια. Τι συνέβη;

Υπάρχουν πολλές αιτίες, όμως η αλαζονεία και μία λανθασμένη εστίαση στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος υπήρξαν οι δύο σημαντικότερες. Όπως η BlackBerry, έτσι και η Nokia δεν πήρε στα σοβαρά το ντεμπούτο του iPhone το 2007. Η αμερικανική αγορά -που πλέον φιλοξενεί τα δύο βασικά λειτουργικά συστήματα για smartphone στον κόσμο, το iOS της Apple και το Android της Google- δεν τέθηκε ποτέ ως προτεραιότητα. Κι ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω τους είχε αρχίσει να αλλάζει, τα διευθυντικά στελέχη ήταν κολλημένα στο Symbian, το γερασμένο λειτουργικό σύστημα της Nokia.

Διαβάστε ακόμη: Το Lumia 1020 και το μέλλον της Nokia

Μόλις ανέλαβε ως CEO της Nokia, ο Έλοπ πήρε μια σειρά ριζοσπαστικών αποφάσεων, με πρώτη και καλύτερη την υιοθέτηση του λειτουργικού συστήματος Windows. Απ’ αυτόν το γάμο προήλθε η σειρά Lumia, που είναι μάλλον ό,τι καλύτερο έχει βγει από τη Nokia εδώ και πολύ καιρό. Η θητεία του Έλοπ στη Nokia υπήρξε σίγουρα αμφιλεγόμενη, όμως κατάφερε να απομακρύνει την εταιρεία από το Symbian και να στοιχηματίσει σε ένα πιο βιώσιμο -αν και όχι τόσο δημοφιλές- λειτουργικό σύστημα. Και η πώληση της Nokia στη Microsoft δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των εξελίξεων από το 2011 έως σήμερα. Οι επενδυτές καλωσόρισαν τη συμφωνία, εκτοξεύοντας την τιμή της Nokia κατά 40%.

Ο αμερικανικός γίγαντας του software δεν έχει πολύ καλή φήμη όσον αφορά το hardware ή τις εξαγορές. Όμως, η επιστροφή του Έλοπ ίσως συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη Nokia, εφόσον δεν υπάρχουν και πολλά στελέχη μέσα στη Microsoft που να ξέρουν τον κόσμο της τηλεφωνίας όσο αυτός.

Στα πλαίσια της εξαγοράς, ο Έλοπ θα εγκαταλείψει τη θέση του CEO της Nokia και θα αναλάβει το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Microsoft, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αφορά τις δραστηριότητες της Nokia. Αν μέσα στους επόμενους μήνες επιλεχθεί και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, τότε αυτό ίσως αποτελέσει μια καλή είδηση για τον κατασκευαστή τηλεφώνων που έως σήμερα γνωρίζαμε με την επωνυμία Nokia. Κι ας πονάει τους Φιλανδούς μια τέτοια παραδοχή.

Διαβάστε ακόμη: Ο Στιβ Μπάλμερ αφήνει -επιτέλους- το τιμόνι της Microsoft