Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει

«Υπήρξε κάποια πρόοδος» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας αλλά... Οι θεσμοί φεύγουν και μαζί τους παίρνουν την προοπτική για συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου. 

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στη σκιά των αναθεωρημένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ύφεση και όχι ανάπτυξη για το 2016. Σύμφωνα,  με όσα δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις– πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». Το θέμα είναι ότι οι αποκλείσεις φαίνονται περισσότερες από τις συγκλίσεις ενώ η προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου αρχίζει να απομακρύνεται.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε,  φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ έχει αρχίσει να δέχεται ότι η υπεραπόδοση για το 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ έχει σχεδόν μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και επικεφαλής των κλιμακίων αναζητείται ο τρόπος ενεργοποίησης του μηχανισμού των μέτρων και των θετικών αντίμετρων (με τελικό ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα). Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2018 πριν να τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, η ίδια πηγή ανέφερε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος» δήλωσε επίσης, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν σήμερα  πρωί στα τεχνικά κλιμάκια.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

 

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα στις 15.00 ενώ από τις 10:30 θα ξεκινήσουν οι προεργασίες σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως φαίνεται, οι δυο πλευρές δεν θα καταφέρουν ευθυγραμμιστούν σε διάφορα ζητήματα οπότε και αναμένεται να υπάρξει δεύτερη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών ενδεχομένως μετά το Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Πώς η είδηση για ύφεση το 2016 έγινε όπλο στα χέρια του ΔΝΤ