Μinas: Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων

Μinas: Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων
Ο διάσημος σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas, σκορπίζοντας τη θλίψη στους οικείους του, αλλά και όσους τον γνώριζαν και τον θαύμαζαν.

Ο διάσημος σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του, μέσω μίας ανάρτησης στα social media.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Μηνά. Τον δικό μας Μηνά. Τον σύζυγο, τον πατέρα, τον ανήσυχο καλλιτέχνη. Το μεγάλο του ταξίδι ξεκινά με ένα λευκό χαρτί και ένα μολύβι. Τα άστρα ανατέλλουν και δύουν στις ίδιες θέσεις. Τα «άστρα» του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο, καθώς βρήκαν τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: Τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δύσουν ποτέ».

Ο Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία. Η αγάπη του για το σχέδιο φάνηκε ήδη από τότε που ο σχεδιαστής βρισκόταν ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο ίδιος δημιούργησε τα πρώτα του κοσμήματα, ακολουθώντας στη συνέχεια μία πορεία που του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Στα 30 του ταξίδεψε στην Αμερική όπου έζησε και εργάστηκε για 11 χρόνια, δημιουργώντας κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει πολύτιμους λίθους.

Το 1980, έφερε το στούντιό του στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε την περιορισμένη παραγωγή υπογεγραμμένων κομματιών, τα οποία γίνονταν ανάρπαστα. Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον βιομηχανικό σχεδιασμό και αξιοποίησε τις μηχανολογικές του δεξιότητες για την βελτίωση του εργαστηρίου του. Από το 1986 αφιερώνεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, από τον οποίο και προκύπτει ένα εκπληκτικό σπίτι στην Μύκονο.

Το 1987 σχεδίασε το μπαρ Astra στη Μύκονο, καθώς και μια νέα κολεξιόν, ενώ το 1990 δημιουργεί έπιπλα και έργα από μάρμαρο, ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι. Το 1992 συνεργάστηκε με τον George Jensen. Από την συνεργασία αυτή, «γεννιέται» μια νέα κολεξιόν από ασήμι και χρυσό. Το 1996 παρουσίασε το έργο του στην Κοπεγχάγη, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνης της χρονιάς. Το 1998 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Μύκονο το 1998, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1999 πραγματοποίησε εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.

Το 2005, o Minas ανοίγει το εμβληματικό του κατάστημα στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Minas είναι ο μοναδικός Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που έχει τιμηθεί διεθνώς. Τα έργα του, μάλιστα, έχουν φιλοξενηθεί στη μεγαλύτερη έκθεση της Νέας Υόρκης.

Ο Minas ήταν παντρεμένος με την σύζυγό του, Τζίνα, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

Ο ίδιος υπήρξε φίλος του κιθαρίστα των Rolling Stones, Keith Richards, και του Lou Reed. Ο Minas ήταν τόσο σπουδαίος σε αυτό που έκανε που, κάποτε, ο διάσημος οίκος της Δανίας, Georg Jensen & Royal Copenhagen του είχε ζητήσει να αγοράσει τα καλούπια των σχεδίων του. Στην πρόταση αυτή ο Minas δεν απάντησε ποτέ, ακούγοντας τη συμβουλή του Richards: «Ποτέ τα master tapes σου σε κανέναν».

Ο Minas ξεχώριζε για τα χαρακτηριστικά κοσμήματά του, ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε παρουσιαστεί μια ταινία μικρού μήκους, για την ζωή, τα όνειρα και την καριέρα του. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο iPorta, μιλούσε για την αρχή, αλλά και το όραμά του.

Φωτογραφία: Screenshot YouTube