Μήνυμα των ΗΠΑ στην Κίνα: «Μαζέψτε» τις επιχειρήσεις που στηρίζουν τη Ρωσία

Μήνυμα των ΗΠΑ στην Κίνα: «Μαζέψτε» τις επιχειρήσεις που στηρίζουν τη Ρωσία
epa06357660 Chair of the Federal Reserve Janet Yellen prepares to testify on the national economic outlook in the Longworth House Office Building in Washington, DC, USA, 29 November 2017. Yellen will soon be succeeded in her role by Trump nominee Jerome Powell. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πριν από τη προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε πως τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Χι Λιφένγκ, πως το Πεκίνο πρέπει να περιορίσει τις επιχειρήσεις που δίνουν υλική υποστήριξη στην Ρωσία για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, τα παραπάνω ανέφερε -μεταξύ άλλων- η Γέλεν στο Χι κατά τη διάρκεια διήμερων επαφών που είχαν στο Σαν Φρανσίσκο. Οι δύο τους Οι δύο τους «είχαν ειλικρινείς, άμεσες και παραγωγικές συζητήσεις» για θέματα από τους ελέγχους των αμερικανικών εξαγωγών έως τους πιθανούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ελάφρυνσης του χρέους για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σημείωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα, συνομίλησαν πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο στις 15-17 Νοεμβρίου, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γέλεν είπε πως αποδέχθηκε πρόσκληση από τον Χι, ο οποίος αναφέρεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ως διευθυντής ενός ισχυρού οικονομικού οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος, να επιστρέψει στην Κίνα το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός «τακτικού ρυθμού επαφών» μεταξύ των οικονομικών ηγετών.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να αποσυνδέσουν την οικονομία τους από την Κίνα, αλλά επιθυμούν ίσους όρους ανταγωνισμού για τις αμερικανικές εταιρείες και τους εργαζόμενους.« Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, συμφωνήσαμε ότι οι σε βάθος και ειλικρινείς συζητήσεις έχουν σημασία, ιδίως όταν διαφωνούμε. Και τόνισα ότι το σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο τοπίο καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμο να διατηρήσουμε ανθεκτικές γραμμές επικοινωνίας στο μέλλον» υποστήριξε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

«Στοιχεία» για στήριξη επιχειρήσεων στη Ρωσία

Η ίδια μίλησε πως οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι κινεζικές εταιρείες και τράπεζες μπορεί να βοηθούν στη ροή εξοπλισμού για χρήση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, και τον προειδοποίησε ότι οι εταιρείες αυτές θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες εάν το κάνουν.

«Θα θέλαμε να δούμε την Κίνα να το πατάξει αυτό, ειδικά όταν είμαστε σε θέση να παράσχουμε πληροφορίες», δήλωσε η Γέλεν. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιρειών ή την αντίδραση του Χι..

Συζητώντας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η Γέλεν μίλησε για την ανάγκη «να αποτραπεί η κλιμάκωση και η επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com